Powered by

Ελλάδα: Σε νέα άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων

Aυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,1% στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Μετά ταύτα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η αντίδραση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στα νέα δεδομένα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι πρόσκαιρη, ωστόσο έχει υποχρεωθεί αρκετές φορές μέχρι στιγμής να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της προς τα πάνω. Έτσι η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,3% στη διάρκεια του 2022. Υπό την επίδραση των παραπάνω οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχώρησαν και σήμερα με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι αποδόσεις τους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) χθες καταγράφηκαν συναλλαγές 84 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,92% απο 1,90% χθες, έναντι 0,04% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,88% από 1,87%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1295 δολ. από τα 1,1269 δολ. που άνοιξε η αγορά. Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που προκαλεί η όξυνση των σχέσεων Δύσης - Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1323 δολ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών
Συμφωνία πέντε αστέρων Invel-Prodea-Accor με…άρωμα Ιταλίας