Παν. Κύπρου: Νέες προοπτικές διασύνδεσης φοιτητών με την αγορά εργασίας

Νέες προοπτικές τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και για  φοιτητές και φοιτήτριες δημιουργεί η διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα με τη λειτουργία Γραφείων Διασύνδεσης γεφυρώνεται η απόσταση που υπήρχε μεταξύ της ακαδημαϊκής – φοιτητικής κοινότητας και γίνονται πλέον αντιληπτές οι  πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. 

Βασικός στόχος των Γραφείων Διασύνδεσης, είναι η ενεργή υποστήριξη  φοιτητριών και φοιτητών στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ενισχύονται   σημαντικά η ομαλότερη εισδοχή τους στην αγορά εργασίας και οι προοπτικές  της μελλοντικής τους σταδιοδρομίας.  Μέσω της δικτύωσης του ΓΔ με την  αγορά εργασίας, δημιουργούνται σχέσεις συνεργασίας με τις επιχειρήσεις και παράλληλα  αξιοποιούνται  όλα τα διαθέσιμα μέσα προετοιμασίας και προώθησης φοιτητών και φοιτητριών για τη διασύνδεσή τους με τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Η επαφή της φοιτητικής κοινότητας με τον κόσμο των επιχειρήσεων έχει παράλληλα  όφελος και για τις επιχειρήσεις καθώς μέσω των νέων έρχονται σε επαφή με τις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στον χώρο της δικής τους οικονομικής δραστηριότητας. Το σημαντικότερο όμως όφελος είναι ότι μέσω του θεσμού των τοποθετήσεων, οι επιχειρήσεις εντοπίζουν  και  συχνά προσελκύουν νέα ταλέντα τα οποία εργοδοτούν άμεσα ή μετά το πέρας των σπουδών τους. Αυτό,   απαντάει στην πρόκληση εντοπισμού νέου και ικανού ανθρώπινου δυναμικού από τις επιχειρήσεις. Ο εντοπισμός ταλέντων μέσω των τοποθετήσεων ελαχιστοποιεί το ρίσκο της επιλογής, αφού ο/η φοιτητής/τρια, έχει ήδη αποδείξει την πραγματική του αξία.

Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013. Αρχικώς, ανέλαβε τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τον επιχειρηματικό κόσμο, αναλαμβάνοντας τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και εργαστηρίων και ανέπτυξε, σε αρχική μορφή, τις διαδικασίες για να δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες να αποκτούν εργασιακή εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Από το 2018 και μετά, οι εργασίες του Γραφείου επικεντρώθηκαν στην βελτιστοποίηση και παγιοποίηση της διαδικασίας εξεύρεσης ευκαιριών για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από φοιτητές και φοιτήτριες. Με την παρότρυνση του Γραφείου, τα περισσότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου ενέταξαν την τοποθέτηση σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, ως μάθημα στα προγράμματα σπουδών τους, με πολλαπλά οφέλη τόσο για φοιτητές και φοιτήτριες όσο και για τους οργανισμούς.

Δικτύωση με τον επιχειρηματικό κόσμο

Στο πλαίσιο δράσεων του Έργου «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας» διοργανώνεται Ημερίδα με τίτλο «Νέες προοπτικές διασύνδεσης με την αγορά εργασίας: Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κύπρου», με στόχο αφενός την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις δράσεις και τα επιτεύγματα του Γραφείου Διασύνδεσης και αφετέρου την περαιτέρω δικτύωση της Πανεπιστημιακής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα αναλυθεί το τι έχει αλλάξει, ποιες είναι οι νέες τάσεις σε ό,τι αφορά στις δεξιότητες-κλειδί στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί η  νέα γενιά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζει η τοποθέτηση των φοιτητών/τριών σε οργανισμούς κατά τη διάρκεια φοίτησής τους. Επίσης, θα συζητηθεί η χρήση βέλτιστων πρακτικών,  όπως και οι προκλήσεις που προκύπτουν μέσα από την τοποθέτηση φοιτητών/τριών σε οργανισμούς και πώς από αυτές προκύπτει η ανάπτυξη των απαιτούμενων πλέον δεξιοτήτων. Τέλος, θα γίνει αναφορά στο ότι η συμπερίληψη του μαθήματος της τοποθέτησης στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εναρμόνισή τους με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, φοιτητές και φοιτήτριες θα μοιραστούν  τις εμπειρίες τους και τα οφέλη που αποκόμισαν από την τοποθέτησή τους σε οργανισμούς κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ θα παρουσιαστεί διεξοδικά ο ρόλος και η δράση του Γραφείου Διασύνδεσης με την αγορά εργασίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2022, στις  10:00, στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia, στη Λευκωσία και η συμμετοχή στην Ημερίδα θα είναι δωρεάν. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή πατώντας εδώ.

Πληροφορίες Ημερίδας

Οργανωτής: Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Κύπρου

Συντονισμός: ΙΜΗ

Χορηγοί επικοινωνίας: IN Business magazine, REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com,  ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands