Προς μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία η Γερμανία
18:30 - 28 Φεβρουαρίου 2022
Η εφημερίδα Welt με τίτλο «Αλλαγή εποχής στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας», σημειώνει πως ο Καγκελάριος Σολτς παρουσιάζει σχέδιο για την αναβάθμιση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr) και για μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Ρωσία στην προμήθεια ενέργειας.
Στη χθεσινή ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο Γερμανός Καγκελάριος περιέγραψε την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έναντι του πολέμου της Ουκρανίας. Μετά τη μεταστροφή της Γερμανίας και την εγκατάλειψη βασικών αρχών της γερμανικής πολιτικής, ο Καγκελάριος έπρεπε να δώσει εξηγήσεις, τόσο για την αλλαγή στάσης ως προς την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία όσο και ως προς τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα Swift, αλλά και σχετικά με την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, με αποτέλεσμα για καιρό να αρνείται η κυβέρνηση να αναστείλει το έργο του αγωγού Nord Stream 2.
O Σολτς ανταποκρίθηκε στην πρόκληση -αναφέρει το δημοσίευμα- πρώτον, γιατί ανέθεσε στους Υπουργούς του Κόμματος των Πρασίνων -την ΥΠΕΞ, Μπέρμποκ, και τον Υπουργό Οικονομίας, Χάμπεκ- να δώσουν εξηγήσεις, κάτι που έκαναν πειστικά και, δεύτερον, γιατί η συζήτηση στο Κοινοβούλιο μετατοπίστηκε γρήγορα από τη διαχείριση της κρίσης από τον Σολτς στο τι μέλλει γενέσθαι και πώς θα είναι σε θέση η Γερμανία στο μέλλον να αντιμετωπίσει αντίστοιχες κρίσεις.
Αυτό που προέκυψε από τη χθεσινή ομιλία του Καγκελαρίου και τη συζήτηση που ακολούθησε είναι ένας αναπροσανατολισμός της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφαλείας και της ενεργειακής πολιτικής.
Σε ειδικό λογαριασμό θα διατεθούν 100 δισ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση της Bundeswehr, ενώ ελήφθη και απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών κάθε χρόνο στο 2% του ΑΕΠ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε η ΥΠΕΞ, Μπέρμποκ, «η Γερμανία αφήνει πίσω της την εποχή της διστακτικότητας στην εξωτερική της πολιτική», ενώ ο Υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Χάμπεκ, επεσήμανε από την πλευρά του ότι η ενεργειακή πολιτική έχει καταστεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ότι θα πρέπει να επενδύσουμε και σε αυτή.
Το πώς θα είναι αυτό εφικτό εξήγησε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, o οποίος επεσήμανε ότι ο «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μας απαλλάσσουν από εξαρτήσεις. Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι ενέργεια ελευθερίας».
Επιπλέον, η κυβέρνηση προτίθεται να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και να δημιουργήσει αποθεματικό φυσικού αερίου. Παρόλο που το φυσικό αέριο δεν αποτελεί λύση για το συγκυβερνών Κόμμα των Πρασίνων, αποδέχεται την απόφαση αυτή, διότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μεταφερθεί από τις ΗΠΑ και έτσι μειώνεται η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης ως προς την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, σημειώνεται ότι στο Κόμμα των Πρασίνων και τους ψηφοφόρους του είναι πολύ μεγάλες οι επιφυλάξεις για την παροχή οπλικού υλικού σε περιοχές κρίσεων, ωστόσο η κ. Μπέρμποκ δήλωσε ότι την πολιτική στροφή 180 μοιρών πρέπει να την κάνει κανείς τη σωστή στιγμή. «Τώρα ήρθε αυτή η στιγμή», όπως τόνισε, διευκρινίζοντας ότι το Κρεμλίνο εξαπάτησε τη Δύση. Επιπρόσθετα, η Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης στο θέμα του αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift, με το επιχείρημα ότι οι κυρώσεις τέτοιου βεληνεκούς πρέπει να προετοιμάζονται επιμελώς και στοχευμένα, δεν αναφέρθηκε πάντως καθόλου στην πίεση που ασκήθηκε στη Γερμανία από τους συμμάχους της.
Ο Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, διευκρίνισε, με τη σειρά του, ότι δεν συμφωνεί με τον «άνευ όρων φιλειρηνισμό», καθώς και ότι η Γερμανία δεν θα έχει «καθαρά τα χέρια της» αν δεν αλλάξει στάση στο θέμα της προμήθειας οπλικού υλικού στην Ουκρανία. Οι δύο Υπουργοί απευθύνθηκαν με αυτά τα λόγια τόσο στο δικό τους Κόμμα, τους Πράσινους, όσο και στον κυβερνητικό τους εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο υπάρχουν επίσης πολλοί επικριτές των εξαγωγών οπλισμού σε περιοχές κρίσεων.
Ήρεμος, συγκροτημένος και με συγκεκριμένο σχέδιο εμφανίστηκε ενώπιον των Βουλευτών ο Καγκελάριος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και όχι ο ρωσικός λαός είναι αυτός που θέλει τον πόλεμο, κερδίζοντας έτσι το χειροκρότημα των Βουλευτών τόσο των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων όσο και της αντιπολιτευόμενης Ένωσης CDU/CSU.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ