«Οι οικονομικές κυρώσεις ο ισχυρότερος μοχλός πίεσης για Ρωσία»
08:02 - 22 Φεβρουαρίου 2022
Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που θα εφαρμοστούν κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα κλιμακώσει τη στάση της έναντι της Ουκρανίας συνιστούν τον «ισχυρότερο μοχλό πίεσης που διαθέτει η Δύση, καθώς η οικονομία είναι το αδύναμο σημείο της Ρωσίας» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η κ. Φον ντερ Λάιεν, εξειδίκευσε τις κυρώσεις οικονομικής φύσεως, με τις οποίες απειλεί η Δύση εδώ και καιρό τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.
Τέτοιου είδους κυρώσεις θα σήμαιναν ότι πρακτικά η Ρωσία θα ήταν αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματαγορές, είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, αν και δεν διευκρίνισε αν θα περιελάμβαναν και τον αποκλεισμό της από το σύστημα διεθνών τραπεζικών συναλλαγών swift.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε, πάντως, ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα έπλητταν σοβαρά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθούν χρήματα από και προς τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, οι οικονομικές κυρώσεις θα αφορούσαν «όλα τα αγαθά που χρειάζεται επειγόντως η Ρωσία, προκειμένου να πετύχει τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της, τα οποία όμως παράγονται από εμάς, κυριαρχούμε στην παραγωγή τους παγκοσμίως και τα οποία η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει». Σημείωσε, δε, την ισχυρή εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό της τάξης του 9% που καταγράφει η χώρα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ενότητα των δυτικών εταίρων για τα επόμενα βήματα στην ουκρανική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Πούτιν προσπάθησε να διχάσει τη Δύση με παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και άλλες μεθόδους, κάτι που ωστόσο δεν πέτυχε, αντιθέτως, μάλιστα, υπάρχει εντονότερος διάλογος από ποτέ.
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Nord Stream 2, δήλωσε στο ARD ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει απόφαση για τη λειτουργία του η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας, η απόφαση αυτή κατόπιν θα υποβληθεί στην Κομισιόν και θα εκκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης, κατά την οποία θα ληφθεί υπ’ όψιν η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα δεν υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, καθώς η Ευρώπη μπορεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να προμηθευτεί και υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλες περιοχές του κόσμου. Στο μέλλον, εξάλλου, όπως είπε, είναι σημαντικό να είναι η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη από τις εισαγωγές αερίου, μέσω και της στροφής της στο πράσινο υδρογόνο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ