powered by

Γ. Μίχαλος: Οι εφοδιαστικές αλυσίδες στο ταξίδι του μετασχηματισμού

Η πανδημία κατέστησε σαφείς τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί η εφοδιαστική αλυσίδα και ανέδειξε την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης ψηφιακών λύσεων.

Οι τάσεις, καθώς και προκλήσεις στην επιχειρησιακή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων αναλύθηκαν σε βάθος κατά τη διάρκεια του 15ου Συνεδρίου & Έκθεσης Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Logistics από τον Γιώργο Μίχαλο, Business Development του Digital Supply Chain SAP Hellas, Cyprus & Malta.

Ο κ. Μίχαλος διαπίστωσε την ανάγκη των οργανισμών να μιλούν με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους, περισσότερο από ποτέ. Κι όλ’ αυτά, την ώρα που η πανδημία έφερε στασιμότητα όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. «Είδαμε διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, είδαμε πλοία που λόγω συμφόρησης δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα προϊόντα στους πελάτες τους. Οι απαιτήσεις των πελατών αυξήθηκαν και έδωσαν μια έξτρα πρόκληση για τους οργανισμούς», ήταν μερικές από τις παρατηρήσεις του.

Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη για μετασχηματισμό, ώστε οι εφοδιαστικές αλυσίδες να γίνουν πιο ευέλικτες, να προβλέπουν και έτσι να λειτουργούν κανονικά.

Πώς ακριβώς γίνονται πιο ανθεκτικές; Ο κ. Μίχαλος εξήρε την αναγκαιότητα της ενεργοποίησης εναλλακτικών δικτύων. Μέσα από αυτά τα δίκτυα, οι διαδικασίες ενορχηστρώνονται από την προμήθεια ως την παραλαβή. Η ανθεκτικότατα συνδέεται άρρηκτα και με τη αυτοματοποίηση διαδικασίας αποθήκης. Επιπλέον, τεχνολογίες αυτοματοποίησης ενσωματώνονται και εφαρμόζονται σε όλη τη διαδικασία: Η ορατότητα από τις υπηρεσίες αποθήκες είναι πλέον μεγαλύτερη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο internet of things, που γεμίζει με νέα επιχειρηματικά μοντέλα τις επιχειρήσεις. Εξίσου σημαντικές είναι και οι τεχνολογίες αιχμής.

Προχωρώντας ο κ. Μίχαλος μίλησε για τη βιωσιμότητα. Οι οργανισμοί πρέπει να στοχεύουν στη βιωσιμότητα, κάτι που γίνεται με τη μέτρησή και παράθεση αναφοράς σε πρότυπα ESG, καθώς και στην ενσωμάτωσή τους σε όλες τις διαδικασίες τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο κ. Μίχαλος παρέθεσε επιτυχημένα παραδείγματα αυτοματοποίησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Bechtle που μείωσε τα κόστη της κατά 30%, αυτοματοποιώντας όλες τις διαδικασίες της.

Προηγήθηκε από τον ομιλητή η καταγραφή των στοιχείων που δίνουν στις επιχειρήσεις την «ολιστική ορατότητα». Ανάμεσα σε αυτά, η βελτιστοποίηση στις διαδικασίες αποθήκης από την αναπλήρωση ως την παράδοση, καθώς και η εισαγωγή τεχνολογιών που περιλαμβάνουν ιχνηλάτηση σε όλη τη ροή της κίνησης του προϊόντος. Τέλος, παρέθεσε την ανάγκη βελτιστοποίησης των δικτύων. Τα δίκτυα βοηθούν τους οργανισμούς να επικοινωνούν με τους πελάτες, συμπλήρωσε.

Για να μπορέσει μια επιχείρηση να κάνει τα επόμενα βήματα, ο κ. Μίχαλος είπε πως θα πρέπει να ξεκινήσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού. Το SAP Cloud Solutions βοηθά, όπως είπε, εταιρείες για να έχουν μια πιο ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα συνδυασμό από εργαλεία και λύσεις που μπορεί να αφομοιώσει ο κάθε πελάτης. Η υλοποίηση γίνεται πιο γρήγορα, ενώ με τη βοήθεια εργαλείου γίνεται χαρτογράφηση των υφιστάμενων διαδικασιών. «Καθώς ο οργανισμός δουλεύει, βελτιώνεται», υπέδειξε  χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Χ. Παπαχαραλάμπους: Πώς η Κύπρος θα μετατραπεί σε ολόχρονο προορισμό και ο στόχος για τουρισμό από ΗΠΑ και Ινδία
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Η τεχνολογία ως προστιθέμενη αξία στην κατοικία και η νέα πρόταση της Cablenet
Ποια είναι η DreamPlay που έρχεται στη Λεμεσό και ο ρόλος της Κύπρου στην παγκόσμια επέκτασή της
Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες της Hermes για επέκταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου...Οι νέες αγορές-στόχοι
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Πλήρωσε τους μετόχους, μεταβίβασε τους τίτλους-Στα χέρια της Eurobank και με...βούλα σχεδόν 98% της Ελληνικής
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024