Powered by

Προς περαιτέρω κυρώσεις κατά ρωσικών συμφερόντων η Βρετανία

Προετοιμασμένη «να πάει πολύ πιο μακριά» ως προς τις κυρώσεις κατά ρωσικών συμφερόντων με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι η βρετανική Κυβέρνηση, είπε η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας.

Η γραπτή δήλωσή της έγινε λίγο μετά από την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Τζόνσον της «πρώτης δόσης» κυρώσεων σε βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών που έχουν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και τον Πρόεδρο Πούτιν.

Η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι νέες κυρώσεις «στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΗΒ θα χρησιμοποιήσει το οικονομικό του βάρος για να προξενήσει πόνο στη Ρωσία και να υποβαθμίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα».

Αναφορικά με τις μελλοντικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, η κα Τρας ανέφερε ότι η Βρετανία θα περιορίσει την ικανότητα του ρωσικού κράτους και ρωσικών επιχειρήσεων να συγκεντρώνουν κεφαλαία στη βρετανική αγορά, θα απαγορεύσει μια σειρά εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και θα απομονώσει περαιτέρω τις ρωσικές τράπεζες από την παγκόσμια οικονομία.

Ανακοίνωσε δε ότι η βρετανική Κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις και στους βουλευτές της ρωσικής Δούμας που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

Η τοποθέτηση της κ. Τρας ακολουθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση, αναλυτές αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον κ. Τζόνσον είναι χλιαρές.

«Όλοι περιμέναμε κάτι παραπάνω», ανέφερε ενδεικτικά στη Βουλή των Κοινοτήτων ο βουλευτής των Τόρις Πίτερ Μπόουν.

«Αρκετά άτονες» τις χαρακτήρισε ο Μπιλ Μπράουντερ, ο Αμερικανός χρηματιστής και σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου που πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση του λεγόμενου νόμου Μαγκνίτσκι. «Που είναι οι (μεγάλες τράπεζες) VTB και Sberbank; Πού είναι οι άλλοι 50 ολιγάρχες;» διερωτήθηκε.

Πάντως ερωτηθείς σχετικά στη Βουλή ο Μπόρις Τζόνσον σχολίασε ότι «είναι αναπόφευκτο ότι θα έρθουν περισσότερες κυρώσεις καθώς είναι αναπόφευκτο ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα προσπαθήσει να συνεχίσει με την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Όπως συμπλήρωσε, «κρατάμε κάποιες κυρώσεις ως εφεδρεία διότι πρέπει να υπάρχει ακόμα η δυνατότητα αποτροπής μιας ειδεχθούς αιματοχυσίας στην Ουκρανία».

«Σημαντικά αυστηρές» χαρακτήρισε τις σημερινές κυρώσεις ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κι άλλες κυρώσεις στη δεξαμενή».

Ο κ. Γουάλας μιλούσε μετά από τη διάσκεψη των δέκα χωρών-μελών της Ενιαίας Εκστρατευτική Δύναμης (ΗΒ, Ολλανδία, χώρες Βαλτικής και Σκανδιναβίας) στο Λέστερσιρ, όπου αποφασίστηκε η διενέργεια κοινών «αποτρεπτικών ναυτικών ασκήσεων» στη Βαλτική Θάλασσα.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο