Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ελλάδα: Ρεκόρ συνδέσεων ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2021

Υπερδεκαπλασιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εξασφάλισαν σύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα το 2021 χορηγήθηκαν προσφορές σύνδεσης για 1.346 νέους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 103 σταθμών ισχύος 1,6 γιγαβάτ το 2020 ενώ συνολικά από το 2015 ο Διαχειριστής έχει εκδώσει προσφορές σύνδεσης για 1673 σταθμούς ισχύος 7,9 γιγαβάτ

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ παραμένει τεράστιο, μόνο την περασμένη περασμένη χρονιά, έλαβε αιτήματα προσφορών σύνδεσης που ξεπέρασαν τα 12 GW.

Με τον ρυθμό ικανοποίησης των αιτήσεων ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε νέα έργα ΑΠΕ της τάξης των 12 GW, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για επιπλέον 10 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030! Θεωρεί επίσης ότι η βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις αυτές.

«Είναι σημαντικό μέσα από κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις, να δοθεί στον ΑΔΜΗΕ η δυνατότητα να επικεντρωθεί στην καθ' ύλην αρμοδιότητά του, που είναι ο τεχνικός έλεγχος και η διασφάλιση της κατασκευαστικής αρτιότητας των έργων που συνδέονται στο Σύστημα Μεταφοράς», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

Ο Διαχειριστής ζητά εξάλλου την θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτικών διαδικασιών για τα νέα έργα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, που είναι όπως αναφέρει απαραίτητα για τη διεύρυνση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και ο Fitch
Στρατηγική συνεργασία της Eurobank με τη βρετανική Plum Fintech Limited
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Σε πλήρη εξέλιξη επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Ε.Ε.: Ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας
Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 στη Βουλή των Ελλήνων-Ανάπτυξη 2,3% για το 2023
Μεγάλη επένδυση 3,1 δισ. δολ σε Lng carrier από την Capital Product Partners του εφοπλιστή Β.Μαρινάκη
Ελλάδα: Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης
Ελλάδα: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
Ελλάδα: Θετικές οι προοπτικές για τις εγχώριες τράπεζες
Ελλάδα: Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία