Powered by

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η KT της Τουρκίας

Αμετάβλητο διατήρησε και πάλι το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας την Πέμπτη, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει μια ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ασκεί πίεση στα νοικοκυριά αλλά και στην Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα άφησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο στο 14%, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες μειώσεις του επιτοκίου, γεγονός που προκάλεσε νομισματική κρίση στην χώρα περί τα τέλη του 2021, εξανεμίζοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σχεδόν στο 50% τον Ιανουάριο του 2022, στο υψηλότερο του επίπεδο κατά τα τελευταία 20 χρόνια, μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των Τούρκων πολιτών. Το 2021, η τουρκική λίρα είχε χάσει το 44% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Ερντογάν αντιτίθεται σθεναρά στα υψηλά επιτόκια, ισχυριζόμενος ότι είναι «η μητέρα και ο πατέρας κάθε κακού» και προκαλούν υψηλό πληθωρισμό. Συνήθως, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η ανορθόδοξη σκέψη του για τη νομισματική πολιτική είναι μέρος ενός «πολέμου οικονομικής ανεξαρτησίας» που στοχεύει να απομακρύνει την Τουρκία από το να βασίζεται στις εισροές ξένων κεφαλαίων.

Η κρίση κόστους ζωής θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις ελπίδες του Τούρκου Προέδρου για επανεκλογή ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το 2023.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν μείωσε τον φόρο επί των πωλήσεων σε γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και άλλα βασικά είδη διατροφής, από 8% σε 1% και υποσχέθηκε βοήθεια για αντιμετώπιση των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων ανήλθε πέραν του 55% τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης
Πάτησε φρένο ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Στο 35,1% τον Ιούνιο
JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη