Οι νέες πραγματικότητες στο διεθνές φορολογικό πλαίσιο και η Κύπρος
08:26 - 17 Φεβρουαρίου 2022

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αποτέλεσαν το κύριο χαρακτηριστικό του τελευταίου αιώνα, εξελίξεις οι οποίες επέδρασαν καταλυτικά στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία επιτρέπουν τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων χωρίς φυσική παρουσία, κλυδωνίζουν την ισχύουσα δομή του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος. Στην πραγματικότητα το διεθνές φορολογικό πλαίσιο δεν κατάφερε να συμβαδίσει με αυτές τις εξελίξεις. Το ζήτημα της μεταφοράς κερδών σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολόγηση δημιουργεί εντεινόμενες προκλήσεις, ο φορολογικός ανταγωνισμός εξακολουθεί να υφίσταται και η ψηφιοποίηση απαιτεί νέους τρόπους δομικού σχεδιασμού.
Αποσπασματικές και μονομερείς πρωτοβουλίες πιθανόν να διευκολύνουν την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, διακινδυνεύοντας όμως τη μεγέθυνση άλλων, με άγνωστες επιπτώσεις για την ευημερία των πολιτών και την κοινωνική συνοχή. Ειδικότερα, αν και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προσφέρουν δυναμικές λύσεις σε υφιστάμενα προβλήματα, πιθανόν να δημιουργήσουν νέα ενώ επίσης, λόγω των σημαντικών διανεμητικών τους επιπτώσεων, η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας καθίσταται αρκετά δυσχερής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τις ταμειακές ροές προορισμού ή η εισαγωγή ενός τύπου επιμερισμού των εσόδων με βάση τις πωλήσεις, που προτείνονται σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενδεχομένων να αποτελούν υπερβολικά τολμηρά βήματα.
Σχετικά πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα», μέσω της οποίας δεσμεύεται να παρουσιάσει μέχρι το 2023 προτάσεις σημαντικών αλλαγών, για ένα νέο αποτελεσματικό και δίκαιο πλαίσιο για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Στόχος είναι η δημιουργία σταθερού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση του διοικητικού βάρους και εξάλειψη των φορολογικών εμποδίων στην ενιαία αγορά.
Σε διεθνές επίπεδο, οι συζητήσεις στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, μετά τη δημόσια διαβούλευση των προσχεδίων (Blueprints) για τον πρώτο πυλώνα που προτείνει τη δημιουργία δικαιωμάτων φορολόγησης των δικαιοδοσιών επί κερδών πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής οικονομίας και για τον δεύτερο πυλώνα που αποσκοπεί στην εφαρμογή κατώτατου πραγματικού φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων, έχουν λάβει νέα τροπή.
Οι προοπτικές για την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας ενισχύθηκαν, κυρίως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και την πολιτική υποστήριξη που εκφράστηκε στη Σύνοδο του G20 τον Φεβρουάριο καθώς και μετά τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ για ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς συνομιλίες.
Φορολογικές μεταρρυθμίσεις και Κύπρος
Για το πώς θα πρέπει τα εκάστοτε εθνικά Τμήματα Φορολογίας να προσαρμόζονται στις δρομολογούμενες αλλαγές καθώς και στη νέα διεθνή πραγματικότητα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος ενώπιον συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του 5ου Cyprus International Tax Conference. Στη συζήτηση που θα συντονίζει ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνους, θα συμμετέχουν οι:
• Σάββας Μ. Κλείτου, Head of Tax, Baker Tilly South East Europe
• Κώστας Μαρκίδης, Board Member, International Tax Services, KPMG Cyprus
• Φίλιππος Ραπτόπουλος, Partner, EY Cyprus
• Αντώνης Ταλιώτης, Partner, Deloitte Cyprus
• Τζόαν Θεοδωρίδης, Director in Tax Advisory, PwC Cyprus
Το 5ο Cyprus International Tax Conference διοργανώνει η ΙΜΗ την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 όπου διακεκριμένοι ομιλητές από την τοπική αγορά και το εξωτερικό θα μοιραστούν τις γνώσεις και απόψεις τους σχετικά με τις πρόσφατες φορολογικές εξελίξεις, ενώ θα αναφερθούν εκτενώς και σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του χώρου σε διεθνές επίπεδο.
To συνέδριο απευθύνεται προς επαγγελματίες από τους παρακάτω κλάδους:
- λογιστικές, ελεγκτικές και φορολογικές επιχειρήσεις
- τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
- δικηγορικά γραφεία και νομικοί σύμβουλοι
- επιχειρήσεις παροχής εταιρικών υπηρεσιών
- συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρήσεων
- εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων
- επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών
- εταιρείες παροχής καταπιστευματικών υπηρεσιών
- σχετικοί ρυθμιστικοί φορείς και κυβερνητικές αρχές
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μπορείτε να δηλώσετε εγγραφή ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Οργανωτές: ΙΜΗ
Υποστηρικτές (μέχρι στιγμής): RSΜ CYPRUS, NSS Tax Management & Consulting
Με τη στήριξη: Association of Certified Fraud Examiners – Cyprus Chapter, Association of Chartered Certified Accountants, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου
Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:
Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com
Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com