Kωνσταντίνος Ηροδότου στο CNBC: Ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός

Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία Μαρτίου, ωστόσο, με βάση όσα καταγράφονται, ο πληθωρισμός αναμένεται να εξασθενήσει τα επόμενα έτη στην ευρωζώνη, αλλά και στην Κύπρο. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), Κωνσταντίνος Ηροδότου, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Όπως τόνισε, αν θα υπάρξουν αλλαγές ή διαφοροποιήσεις από το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), αυτό θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία θα δημοσιευτούν τον ερχόμενο Μάρτιο. «Όταν κοιτάμε τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, του Δεκέμβριου 2021, βλέπουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν βάσει αυτών. Όταν κοιτάμε τις προβλέψεις Μαρτίου 2022, βλέπουμε τη δυναμική, όπου περιλαμβάνεται και ο μέσος όρος του πληθωρισμού, αλλά και τις δυναμικές μισθών που θα πρέπει να συγκριθούν με τον ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγικότητας», είπε.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο λόγος που δεν πήγαν στις συνεντεύξεις με τους ξενοδόχους οι άνεργοι 

Αλφαμέγα: Η Τριμίκλινη ανοίγει τον δρόμο για επέκταση στα ορεινά 

Η νέα μεγάλη επένδυση στην υγεία που βρίσκεται στα σκαριά

Όσον αφορά την αύξηση πληθωρισμού στην Κύπρο, ο κ. Ηροδότου εξήγησε πως ο πληθωρισμός που βλέπουμε στην Κύπρο, δεν έχει προκληθεί από το τι συμβαίνει στην ευρωζώνη. Περισσότερο από το μισό αφορά τον τομέα της ενέργειας και τις μεταβολές στο supply chain. «Αναφορικά με το τι συμβαίνει σε εμάς, ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι μεταβατικός και εκτιμάται ότι θα πέσει το 2023 και το 2024. Οι δυναμικές που βλέπουμε στην ευρωζώνη, παρουσιάζονται και στην μικρή ανοικτή της οικονομίας της Κύπρου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις απόψεις ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ για την πραγματική εικόνα του πληθωρισμού ίσως να είναι λάθος διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους αριθμούς της φτώχιας, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι «το έχουμε συζητήσει αυτό σε επίπεδο συμβουλίου, και έχουμε πει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν. Ωστόσο, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα δεδομένα παρέχονται απ' όλα τα κράτη μέλη και η ποιότητά τους είναι αποδεκτή και συγκρίσιμη. Η ΕΚΤ και η Eurostat εργάζονται πάνω σε αυτό και τον Μάρτιο θα επανέλθουμε».

Μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης ότι «οποιαδήποτε μετακίνηση των επιτοκίων θα είναι συγχρονισμένη. Τα στοιχεία Δεκεμβρίου, έδειχναν ότι το APP θα είναι 20 δις ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου. Πρώτα θα πρέπει να δούμε ότι τα κριτήρια τηρούνται, και τότε θα πρέπει να ρυθμιστεί αναλόγως το APP».

Εξήγησε ακόμη πως «δεν είναι μόνο ο μέσος ρυθμός του πληθωρισμού, ο οποίος είναι βιώσιμος στο 2%. Πρέπει να δούμε αν οι εκτιμήσεις έχουν αλλάξει και αν υπάρχει αύξηση μισθών πιο πάνω από την αύξηση παραγωγικότητας. Πιστεύω ότι αυτά θα πρέπει να δούμε για να αποφασίσουμε τον Μάρτιο για τον τερματισμό του APP».

Για την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, αν θα είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι «θα είναι ένα ζήτημα από πλευράς κατακερματισμού, με την έννοια ότι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν σε μέρη της ευρωζώνης. Ωστόσο, αν δούμε την κατάσταση για όλα τα κράτη μέλη, οι οικονομίες είναι πιο ανεκτικές. Έχουμε την νέα γενιά οικονομιών που επιτρέπει την αναδιαμόρφωσή τους. Αν λάβουμε υπόψη την ανθεκτικότητα τότε δεν είναι ζήτημα, αλλά έχουμε έγνοια για μικρότερα κομμάτια».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό γενικότερα στην Ευρωζώνη υπέδειξε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται να μειωθεί το 2023 και το 2024 και πως δεν δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ευρωζώνη διαφέρει από τις χώρες της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Δειτε Επισης

Μηχανές ΑΤΜ τοποθετήθηκαν σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Αχνα-Έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας