Παρεμβάσεις Ηροδότου, Θεοχαρίδη, Ιωάννου και Ταξιτάρη στη Γενική Συνέλευση του ACIFF
11:33 - 15 Φεβρουαρίου 2022
Οι σημαίνουσες παρεμβάσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου, του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δρ. Γιώργου Θεοχαρίδη, του Αν. Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή κ. Αντώνη Ιωάννου και του Προέδρου του ACIFF Δημήτρη Ταξιτάρη, έδωσαν το έναυσμα για την παραγωγική και επιτυχημένη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Association of Cyprus International Financial Firms (ACIFF) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Κατά τις εργασίες της Συνέλευσης, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά δεκάδες σύνεδροι, επισημάνθηκαν η ραγδαία αλλαγή που επιτελείται στο χώρο του ηλεκτρονικού χρήματος με την επιδραστική εφαρμογή των νέων μορφών τεχνολογίας, οι κυοφορούμενες αλλαγές στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και η αυξανόμενη σημασία της προστασίας των καταναλωτών.
Χαρακτηριστικά, ο Διοικητής της Κεντρικής ανέφερε ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 15 εξουσιοδοτημένα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και 10 εξουσιοδοτημένα ιδρύματα πληρωμών, αριθμός ο οποίος αναμένεται «να αλλάξει δραματικά». Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Τράπεζα εκκρεμούν 44 αιτήσεις αδειοδότησης, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με τις αιτήσεις που εκκρεμούσαν μόλις πριν από ένα χρόνο». Ο κ. Ηροδότου επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν οφέλη που μπορούν να αποκομιστούν όταν συνδυάζεται η εμβέλεια του δικτύου και η ρυθμιστική τεχνογνωσία των υφιστάμενων τραπεζών, με την ευελιξία και το καινοτόμο, ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας των fintechs.»
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και οι διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις, για να διασφαλιστεί ότι οι ρυθμιζόμενες οντότητες θα παραμείνουν συμμορφωμένες με τις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις και τις διαδικασίες προστασίας των επενδυτών. Αναφερόμενος στα νέα εργαλεία και την εποπτεία, σημείωσε ότι για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, η Επιτροπή ενισχύει την ικανότητά της να παρακολουθεί και να εντοπίζει κακές πρακτικές μέσω της υιοθέτησης πρόσθετων εργαλείων και της εφαρμογής στρατηγικών που ενισχύουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αφού ανέλυσε το σύνθετο ρόλο προστασίας των καταναλωτών, σημείωσε ότι η Υπηρεσία εξέτασε «αριθμό καταγγελιών» που αφορούσαν κυρίως αιτήματα απόσυρσης χρημάτων. Αποκάλυψε επίσης ότι η Υπηρεσία ξεκίνησε αυτεπάγγελτη διερεύνηση για τις πληροφορίες που δίδουν χρηματοοικονομικοί οργανισμοί σε ιστοσελίδες, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ACIFF, Δημήτρης Ταξιτάρης, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να εργαστούμε για τη διαφύλαξη της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός». Επεσήμανε ότι η τάση για ενδυνάμωση του ευρύτερου ρυθμιστικού πλαισίου «είναι παγκόσμια και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια», προσθέτοντας ότι το 2021 υπήρξε ισχυρότερη εποπτεία και αυστηρότερη επιβολή από τις ρυθμιστικές αρχές τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ. «Διοικητικές διαδικασίες για μη συμμορφούμενες πρακτικές έχουν συνεχιστεί, επιχειρήσεις έχει απαγορευτεί να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και άδειες έχουν ανασταλεί προσωρινά ή ανακληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταξιτάρης. Τόνισε επίσης ότι -λόγω και της πανδημικής κρίσης- το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και η ζήτηση για ρυθμιζόμενες εταιρείες έχει αυξηθεί παντού, με τις επενδυτικές εταιρείες διαφόρων τύπων, τους διαχειριστές κεφαλαίων και τις ψηφιακές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του ενδιαφέροντος.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η μεγάλη εξάρτηση από την τεχνολογία, η ανάπτυξη καινοτόμων και τεχνολογικών λύσεων, τα ευέλικτα και επιχειρηματικά μοντέλα, η ανέπαφη διεξαγωγή εργασιών, οι αδιάλειπτες λειτουργίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι φθηνότερες και απλούστερες προσφορές υπηρεσιών είναι λίγες μόνο τάσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».