Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed «τρομάζει» το δολάριο
08:18 - 11 Φεβρουαρίου 2022
Η πολιτική της Fed για αύξηση των επιτοκίων αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό του δολαρίου. Αν και η οικονομική λογική υποστηρίζει πως μια τέτοια κίνηση θα υποστηρίξει την ισοτιμία του δολαρίου, οι επενδυτές αναφέρουν πως η πολιτική νομισματικής σύσφιξης της Fed θα περιορίσει τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη. Η ζήτηση σε call-options δολαρίου έχει μειωθεί σε χαμηλό ρεκόρ εννεαμήνου, με τους επενδυτές των Morgan Stanley, BofA και Citigroup να αλλάζουν στρατηγική.
Παρά το sell-off του Ιανουαρίου που ενίσχυσε το στάτους του δολαρίου ως «safe haven», η ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα έχει μειωθεί, υποδεικνύοντας πως οι επενδυτές σε συνάλλαγμα έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις κινήσεις της Fed και τις επιπτώσεις τους στην αμερικανική οικονομία.
«Η επίπεδη απόδοση υποδεικνύει το σκεπτικό των αγορών: εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο εγγύς μέλλον», ανέφερε η Jane Foley, στέλεχος της Radobank του Λονδίνου.
Οι hawkish κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης παίζουν κι αυτές το ρόλο τους. Οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde την προηγούμενη εβδομάδα σηματοδότησαν πιθανή αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022, αυξάνοντας την ισοτιμία του ευρώ.
Η ΒοΕ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% την περασμένη Πέμπτη, αυξάνοντας τη θελκτικότητα της στερλίνας.
Περαιτέρω ενδείξεις υποδεικνύουν έλλειψη ενδιαφέροντος για τα αμερικανικά δολάρια. Η αναλογία μεταξύ των put και call options δολαρίου έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων όπως το ευρώ και η στερλίνα έχει μειωθεί σε χαμηλό 9μήνου.
Τον Ιανουάριο, το spread μεταξύ του 2ετούς και 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. Αν και μέρος της μείωσης αυτής οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων, η ομαλοποίηση της απόδοσης ενδέχεται να αποτελεί προειδοποίηση πως η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ δε θα είναι τόσο εύρωστη όσο ανέμεναν οι αναλυτές.
Το καταναλωτικό συναίσθημα στις ΗΠΑ, παράλληλα, έχει μειωθεί σε χαμηλό δεκαετίας, λόγω του πληθωρισμού και της μετάλλαξης Όμικρον.
Πηγή: Newmoney.gr