powered by

WiRE Index: Τρέχουν τα οικιστικά ακίνητα, μεταβλητότητα για εμπορικά

Η WiRE FS, εταιρεία η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, δημοσίευσε τη νέα έκδοση του Δείκτη Τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, WiRE Index, για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ο WiRE Index καλύπτει όλες τις επαρχίες και τους κύριους τύπους ακινήτων, με τιμές από το 4ο τρίμηνο του 2009.

Αναλυτικότερα, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τρίτο, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων και κατοικιών σε παγκύπρια βάση αυξήθηκαν κατά 1.4% και 0.5%, αντίστοιχα, ενώ μειώθηκαν οι τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 0.5%, των αποθηκών κατά 2.0% και των γραφειακών χώρων κατά 0.3%. Οι τιμές των παραθεριστικών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1.0% ενώ των παραθεριστικών σπιτιών μειώθηκαν κατά 0.1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2.2% για τα διαμερίσματα και 0.7% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα ενώ μειώθηκαν κατά 0.5% για τα σπίτια, 3.4% για τα εμπορικά, 4.5% για τις αποθήκες, 2.1% για τα γραφεία και 3.7% για τα παραθεριστικά σπίτια. Η Λάρνακα ξεχωρίζει από τις επαρχίες, καθώς οι αξίες πώλησης των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (2.5% το 4ο τρίμηνο του 2021).

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 1% για τα διαμερίσματα και 1.7% για τα σπίτια ενώ μειώθηκαν κατά 0.6% για τα εμπορικά ακίνητα, 1.3% για τις αποθήκες και 1.4% για τα γραφεία. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα και τις τα παραθεριστικά  σπίτια, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 1.5% και 2.0% αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 2% για τα διαμερίσματα, 0.4% για τα σπίτια και 0.9% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα. Αντίθετα, μειώθηκαν κατά 5.5% για τα εμπορικά, 3.2% για τις αποθήκες, 6.7% για τα γραφεία και 1.4% για τα παραθεριστικά σπίτια. Η Λάρνακα ξεχωρίζει από τις επαρχίες, καθώς οι αξίες ενοικίασης των εξοχικών διαμερισμάτων παρουσίασαν δραματική αύξηση μετά από ένα χρόνο σταθερότητας (6.3% το 4ο τρίμηνο του 2021).

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της WiRE FS, Παύλο Λοΐζου, «η ισχυρή αγορά εργασίας, η διάθεση των τραπεζών να παραχωρήσουν στεγαστικά δάνεια καθώς και η συσσωρευμένη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να οδηγούν την αγορά οικιστικών ακινήτων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν εισόδημα. Αντίθετα, το μεταβαλλόμενο τοπίο γύρω από τη χρήση γραφείων και τη δομή των κυπριακών τραπεζών (λιγότερο προσωπικό, λιγότερα υποκαταστήματα), καθώς και η μετάβαση σε ηλεκτρονικές αγορές και η απήχηση των νέων εμπορικών κέντρων/προορισμών στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά γραφείων και εμπορικών ακινήτων. Απέχουμε κατά πολύ ακόμη από το να δούμε μια επιστροφή στην ομαλότητα, πόσο μάλλον να δούμε μία ανοδική τάση για τα εμπορικά ακίνητα ή να έχουμε μία ξεκάθαρη κατεύθυνση για την αγορά και τις τιμές για παραθεριστικά  σπίτια».   

Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία ανά επαρχία επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.wire-fs.com/wire-index-q4-2021/.        

 

Τριμηνιαία ποσοστιαία διαφοροποίηση τιμών παγκύπρια (δ’ τρίμηνο 2021)

Είδος ακινήτου

Τιμή πώλησης

Τιμή ενοικίασης

Διαμερίσματα

1.4%

1.0%

Σπίτια

0.5%

1.7%

Εμπορικά

-0.5%

-0.6%

Αποθήκες

-2.0%

-1.3%

Γραφειακοί χώροι

-0.3%

-1.4%

Παραθεριστικά διαμερίσματα

1.0%

1.5%

Παραθεριστικά σπίτια

-0.1%

2.0%

Ανάλυση: WiRE FS

Ετήσια ποσοστιαία διαφοροποίηση τιμών παγκύπρια (δ’ τρίμηνο 2021)

Είδος ακινήτου

Τιμή πώλησης

Τιμή ενοικίασης

Διαμερίσματα

2.2%

2.0%

Σπίτια

-0.5%

0.4%

Εμπορικά

-3.4%

-5.5%

Αποθήκες

-4.5%

-3.2%

Γραφειακοί χώροι

-2.1%

-6.7%

Παραθεριστικά διαμερίσματα

0.7%

0.9%

Παραθεριστικά σπίτια

-3.7%

-1.4%

Ανάλυση: WiRE FS

Δειτε Επισης

Απαντά σε Χατζηπαντέλα και ΝΕΔΗΣΥ το Υπουργείο Εσωτερικών-«Το στεγαστικό δεν λύνεται με μαγικά ραβδιά»
Προχωρούν οι εργασίες για τα υψηλής τεχνολογίας νέα κεντρικά γραφεία της MSC στη Λεμεσό (photos)
Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα των ακινήτων σε Κύπρο και Ελλάδα η Consulco-Τα στοχευμένα έργα
Η BidX1 λανσάρει 70 ακίνητα στη δημοπρασία της ερχόμενης εβδομάδας
Ένα σύγχρονο πολυλειτουργικό πάρκο στην καρδιά της Λευκωσίας... Εγκαινιάστηκε η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ(pics&vid)
Όμιλος Λεπτός: Οι εξαιρετικές επιδόσεις της αγοράς ακινήτων και η Κύπρος ως ασφαλές λιμάνι εν μέσω αβεβαιότητας
Σχέδιο νόμου ενώπιον του ΥΠΕΣ για θέσπιση του επαγγέλματος του επιχειρηματία ανάπτυξης γης
Μοναδικές ευκαιρίες για κατοικίες και διαμερίσματα σε Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο από την Altamira Real Estate
Οικιστικά ακίνητα προς πώληση από την AstroBank
Βραβείο Europa Nostra στην Παλιά Δημοτική Αγορά Λευκωσίας-Κάλεσμα προς το κοινό να ψηφίσει την Αγορά στα Βραβεία Κοινού