Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ανοδικά κινήθηκε το ΑΕΠ ευρωζώνης και ΕΕ το 4ο τρίμηνο του 2021

Άνοδο 0,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης και 0,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 4ο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και άνοδο 4,6% και 4,8% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2020, καταγράφει στις πρώτες εκτιμήσεις της η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

 

Όπως σημειώνεται, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,2% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για την ετήσια ανάπτυξη για το 2021, υπολογίζεται πως στη βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένων τριμηνιαίων στοιχείων, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

 

Ωστόσο η Eurostat επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε μη ολοκληρωμένα δεδομένα και ως εκ τούτου παρουσιάζονται με την επιφύλαξη ενόψει μελλοντικών αναθεωρήσεων.

 

Οι επόμενες εκτιμήσεις της Eurostat για το 4ο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 15 Φεβρουαρίου.

 

Η άνοδος του ΑΕΠ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρσι παραμένει σημαντική σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,6% στην ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ το 4ο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2020, ενώ το 3ο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 3,9% στην ευρωζώνη και κατά 4,1% στην ΕΕ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2020.

 

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2021, η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε στην Ισπανία (αύξηση 2%), ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία (1,6%) και η Σουηδία (1,4%).

 

Μειώσεις του ΑΕΠ μεταξύ 3ου και 4ου τριμήνου του 2021 καταγράφηκαν στην Αυστρία (μείωση 2,2%), την Γερμανία (0,7%) και τη Λετονία (0,1%).

 

Σε όλες τις χώρες για τις οποίες η Eurostat είχε στοιχεία στη διάθεσή της καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2020.

 

Οι χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2021, στα οποία βασίστηκαν οι εκτιμήσεις της Eurostat, ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Τσεχία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS
Microsoft: Καμία πιθανότητα υπερευφυούς τεχνητής νοημοσύνης εντός 12 μηνών
Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι που κληρονομούν τις περιουσίες τους (έρευνα)
Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα
Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών