Εάν αγοράσουν νέο αυτοκίνητο οι Κύπριοι, θέλουν υβριδικό ή ηλεκτρικό

Το 80% των Κυπρίων αισθάνονται ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, αλλά η πλειονότητά τους θεωρεί ότι οι συμπατριώτες τους δεν κάνουν το ίδιο.

Το 85% των Κυπρίων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν είτε υβριδικό είτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο την επόμενη φορά που θα αγοράσουν όχημα, ενώ μόλις το 15% εξακολουθεί να προτιμά βενζινοκίνητο ή ντιζελοκίνητο αυτοκίνητο. 

Το 59% των Κυπρίων δηλώνουν ότι λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή όταν επιλέγουν προορισμό για τις διακοπές τους.

Το 51% των νέων Κυπρίων λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή όταν αναζητούν εργασία.

Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους της Έρευνας για το Κλίμα 2021-2022 που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η ΕΤΕπ είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κυριότερος πολυμερής χρηματοδότης έργων σχετικών με τη δράση για το κλίμα στον κόσμο.

Η επιθυμία για υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμία για βενζινοκίνητο όχημα
Στην ερώτηση σχετικά με μελλοντική αγορά αυτοκινήτου, το 85% των Κυπρίων δηλώνουν ότι θα αγοράσουν είτε υβριδικό είτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό το ποσοστό είναι 70 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των Κυπρίων που δηλώνουν ότι θα αγόραζαν ντιζελοκίνητο ή βενζινοκίνητο όχημα (15%). Ειδικότερα, το 51% θα αγόραζε υβριδικό όχημα και το 34% θα επέλεγε ηλεκτρικό όχημα.
 

Οι Κύπριοι ηλικίας 30-64 ετών ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αγοράσουν υβριδικό αυτοκίνητο (57%), ενώ οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών κυρίως τείνουν να επιλέξουν ηλεκτρικό όχημα (40%). Οι Κύπριοι φαίνεται ότι τείνουν λιγότερο να επιλέξουν βενζινοκίνητο/ντιζελοκίνητο όχημα: το 24% των νέων θα αγόραζαν αυτόν τον τύπο αυτοκινήτου, ποσοστό 11 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των συμμετεχόντων ηλικίας 30-64 ετών (13%).

 

 

Εντωμεταξύ, το 6% του συνόλου των Κυπρίων δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν όχημα επί του παρόντος και ότι δεν σχεδιάζουν να αγοράσουν (επτά μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Καθώς το 85% των Κυπρίων αγοραστών αυτοκινήτου δηλώνουν ότι θα επέλεγαν υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα, φαίνεται ότι οι Κύπριοι τείνουν περισσότερο να στραφούν σε νέες τεχνολογίες αυτοκινήτου συγκριτικά με τους Γερμανούς (52%) και τον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ (67%). Ωστόσο, οι Κύπριοι φαίνεται ότι έχουν παρόμοιες προτιμήσεις με τους Έλληνες (το 81% θα επέλεγε υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο).

Ειδικότερα, οι Κύπριοι αγοραστές αυτοκινήτου φαίνεται ότι τείνουν ιδιαίτερα να επιλέξουν υβριδικό όχημα· το 51% δηλώνει ότι το επόμενο αυτοκίνητό του θα έχει αυτόν τον τύπο κινητήρα. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων (41%), των Γερμανών (29%) και τον μέσο όρο της ΕΕ (39%).

Οι Κύπριοι αγοραστές αυτοκινήτου φαίνεται ότι τείνουν λιγότερο να επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (34%) συγκριτικά με τους Έλληνες (40%). Ωστόσο, αυτό το ποσοστό παραμένει υψηλότερο του ποσοστού των Γερμανών (το 23% δηλώνει ότι θα αγόραζε ηλεκτρικό αυτοκίνητο) και του μέσου όρου της ΕΕ (28%).

Γενικά, οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτου τείνουν να προτιμούν τα υβριδικά οχήματα (39%), ενώ τα βενζινοκίνητα ή ντιζελοκίνητα οχήματα βρίσκονται στη δεύτερη θέση (33%) και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην τρίτη (το 28% δηλώνει ότι θα αγόραζε ηλεκτρικό αυτοκίνητο). Ενώ οι Κινέζοι αγοραστές αυτοκινήτου τείνουν περισσότερο από όλους να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (44%), οι Αμερικανοί θα επέλεγαν πρώτα υβριδικό όχημα (38%), ύστερα βενζινοκίνητο ή ντιζελοκίνητο όχημα (33%) και τέλος ηλεκτρικό αυτοκίνητο (29%).

Δειτε Επισης

Shri Manish: To μνημόνιο συνεργασίας Eurobank με ICC, το MoU του NSE IX με ΧΑΚ και η έδρα ινδικών σπουδών ICCR στο Παν. Λευκωσίας
Προχωρούν οι εργασίες για τα υψηλής τεχνολογίας νέα κεντρικά γραφεία της MSC στη Λεμεσό (photos)
Ashish Chauhan: Πολλαπλά οφέλη από τη συνεργασία NSE IX και ΧΑΚ-Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στις δύο χώρες
Γ. Παπαναστασίου: Πώς γεννήθηκε η ιδέα διοργάνωσης του Investopia στην Κύπρο και ο στόχος που επιτεύχθηκε
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Νέο κατάστημα Bean Bar στο Ζακάκι-Άνοιξε το 18ο κατάστημα της αλυσίδας(pics)
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Κώστας Κουμής: Υποσχόμενη και σημαντική για τον τουρισμό της Κύπρου η αγορά των ΗΑΕ-Τα οφέλη από το Investopia
Αισιοδοξεί το λιανεμπόριο λόγω τουρισμού εν μέσω ενεργειακής και υδατικής κρίσης-Ισχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης