Πόσο πρόθυμοι είναι οι Κύπριοι να αλλάξουν παροχέα κινητής

Το 15% των καταναλωτών είναι ανοιχτοί στην ιδέα να αλλάξουν τον παροχέα της κινητής τους τηλεφωνίας και ένα 2% ψάχνει ενεργά να αλλάξει παροχέα, σύμφωνα με έρευνα που αφορά την Ποιότητα Κινητής Τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο του Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) πραγματοποίησε τη δεύτερη σε σειρά έρευνα που αφορά την αντίληψη των καταναλωτών για την ποιότητα της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας.

Το δομημένο ερωτηματολόγιο ετοιμάστηκε από την ομάδα Παρατηρητηρίου Αγοράς του ΓΕΡΗΕΤ με δείγμα 800 ατόμων (400 σε αστικές περιοχές και 400 σε αγροτικές περιοχές) και διεξήχθη κατά την περίοδο 01η Σεπτεμβρίου με 07η Σεπτεμβρίου 2022 από την εταιρεία Pulse Market Research Ltd που ήταν ο ανάδοχος του έργου.

Σύμφωνα με τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας, οι σημαντικότεροι λόγοι για την επιλογή παροχέα κινητής τηλεφωνίας είναι η αξιοπιστία, η καλύτερη κάλυψη δικτύου, οι καλύτερες τιμές/προσφορές και τα καλύτερα πακέτα.

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα καταναλωτών (Σεπτέμβριος 2021), οι καλύτερες τιμές/προσφορές (26%) από 3ος λόγος επιλογής παροχέα κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζεται ως 1ος με ποσοστό 35%, με την αξιοπιστία να μετατοπίζεται από την 1η θέση (30%) στην 3η θέση (26%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι σημαντικότεροι λόγοι για την αλλαγή παροχέα κινητής τηλεφωνίας είναι οι πιο φθηνές χρεώσεις και καλύτερες προσφορές, η καλύτερη κάλυψη δικτύου από άλλο παροχέα για κλήσεις και internet.

Το επίπεδο ικανοποίησης από τον παροχέα των καταναλωτών για την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας ανήλθε στο 8,4/10 και για τη σχέση ποιότητας-τιμής στο 8,1/10, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα καταναλωτών (Σεπτέμβριος 2021).

Σε σχέση με τα φαινόμενα κακής ποιότητας υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα οι καταναλωτές δήλωσαν πως παρατηρούν: το 19% πλήρη απώλεια της υπηρεσίας, το 17% διακοπή κλήσης, το 16% κακή ποιότητα γραμμής, το 14% μεταφορά κλήσεων απευθείας στο φωνοκιβώτιο, το 7% καθυστέρηση αποστολής γραπτών μηνυμάτων/sms, και το 2% καθυστέρηση λήψης φωνητικών μηνυμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που κατοικούν στις αγροτικές περιοχές και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 παρατηρούν τα πιο πάνω φαινόμενα πιο συχνά, ενώ 57% αναφέρουν ότι παρατήρησαν το φαινόμενο κακής λήψης σε συγκεκριμένες περιοχές με τους κάτοικους αγροτικών περιοχών να το έχουν παρατηρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό (64%).

Επιπρόσθετα, το 15% των καταναλωτών είναι ανοιχτοί στην ιδέα να αλλάξουν τον παροχέα της κινητής τους τηλεφωνίας και ένα 2% ψάχνει ενεργά να αλλάξει παροχέα, ενώ το 14% είχαν κάποιο λόγο για να παραπονεθούν τους τελευταίους 12 μήνες στον παροχέα κινητής τους τηλεφωνίας με το 8% να αναφέρει θέματα γενικά με τη λειτουργία υπηρεσίας, 4% για θέματα χρέωσης, τιμολόγησης, πληρωμής και 1% για θέματα εξυπηρέτησης πελατών.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, η βαθμολογία ικανοποίησης από τον χειρισμό του παραπόνου που υπέβαλαν ανήλθε στο 4,2/10.

Δειτε Επισης

Στρατηγική επένδυση για ψηφιακή κυριαρχία από την Cyta-Εξαγόρασε το data center της Simplex στη Λάρνακα
Άλμα Κύπρου στην παγκόσμια σκηνή καινοτομίας-Στις 40 κορυφαίες χώρες του StartupBlink Index 2025
Πώς άλλαξαν επίπεδο οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής-Ποια η επόμενη μέρα
Δυναμική παρουσία TechIsland στο «Minds in Cyprus»-«Διαθέτουμε ένα ανθίζον τεχνολογικό οικοσύστημα»
Η HostingB2B ενώνει δυνάμεις με την Data Ally για υπηρεσίες S3 Object Storage
Κι εγένετο CDTS… Η ψηφιακή λύση για το κυκλοφοριακό που προτείνει το ΕΒΕ Λεμεσού
Έγινε ανάρπαστο...Sold out σε 24 ώρες το κονδύλι του Σχεδίου Ψηφιακής Αναβάθμισης Επιχειρήσεων
CADMOS-2: Σε διαβούλευση το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει την Κύπρο με τον Λίβανο-Προσέλκυση επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες
Ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου ως ανερχόμενου περιφερειακού κόμβου καινοτομίας ο Σκουρίδης
Δράσεις υφυπουργείου Έρευνας για ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων-€24 εκατ. μέσω Σχεδίου Ανάκαμψης