powered by

Απορρίφθηκαν προσφυγές για «κούρεμα» Ταμ. Προνοίας και αξιογράφων

Δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν αφενός «κούρεμα» Ταμείου Προνοίας και αφετέρου «κούρεμα» αξιογράφων Ταμείου Προνοίας έχουν εκδοθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στα τέλη του περασμένου μήνα, και συγκεκριμένα στις 22 και 28 Νοεμβρίου 2022.

Ενάγοντες και στις δύο υποθέσεις ήταν τα ίδια τα Ταμεία Προνοίας, ως νομικά πρόσωπα, τα οποία είχαν στραφεί εναντίον της Τράπεζας Κύπρου διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Γιατί δεν φέρει ευθύνη

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δικαίωσε την Τράπεζα Κύπρου απορρίπτοντας την αξίωσή τους για αποζημιώσεις ένεκα της απόκτησης και μετέπειτα αναγκαστικής μετατροπής σε μετοχές, χρεογράφων της Τράπεζας Κύπρου έκδοσης του 2008 και ακολούθως μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου έκδοσης του 2009.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την υπερασπιστική γραμμή της Τράπεζας Κύπρου αποδεχόμενο το γεγονός ότι η Τράπεζα δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη στην οποιαδήποτε ζημιά, τυγχάνει να έχει προκληθεί, στους ενάγοντες καθώς έχει επισυμβεί όπως σημειώνει συνεπεία Νόμου και όχι δικής της υπαιτιότητας.

Πλήρωνε τους τόκους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισήμανση του Δικαστηρίου στην τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τράπεζα Κύπρου έως και τα μέσα του 2012. Επισήμανε συγκεκριμένα ό,τι από το 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οι δύο επίδικες συμβάσεις αγοράς χρεογράφων και μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου αντίστοιχα, εκτελούνταν κανονικά.

Αυτό κατά το Δικαστήριο συνέβαινε όχι μόνο διότι τα χρεόγραφα του 2008 χρησιμοποιήθηκαν το 2009 στην πλήρη αξία απόκτησης τους ως αντάλλαγμα για την απόκτηση των αξιογράφων του 2009 αλλά και επειδή κατ’ εφαρμογή των δύο συμβάσεων η τράπεζα κατέβαλλε στα Ταμεία Προνοίας μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 ανελλιπώς τον τόκο που συμφωνήθηκε χωρίς οι ενάγοντες να προβάλουν κάποιο παράπονο ή ένσταση.

Γνώριζαν τι έπρατταν

Εμμέσως πλην σαφώς οι δύο αυτές αποφάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας καταδεικνύουν ότι τα Ταμεία Προνοίας, όχι μόνο δεν είχαν εξαπατηθεί, αλλά γνώριζαν και τα ρίσκα που αναλάμβαναν.

Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα του Δικαστηρίου ότι οι ενάγοντες είχαν πλήρη επίγνωση του τι έπρατταν, πλήρη ελευθερία κινήσεων και σκέψεων. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές αποφάσεις, ό,τι αποφάσισαν να πράξουν, τα Ταμεία Προνοίας, το έπραξαν ενσυνείδητα και αυτοβούλως χωρίς να υπάρξει καμία ανεπίτρεπτη ή αθέμιτη πίεση.

Σημειώνεται ό,τι οι ενάγοντες έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν και εντός 42 ημερών από την έκδοση των αποφάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να υποβάλουν έφεση για να αμφισβητήσουν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου τις πρωτόδικες αποφάσεις. 

Δειτε Επισης

Εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτές για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας των ενηλίκων
Βιλερουά ντε Γκαλό: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι μείωση επιτοκίων
Ικανοποίηση ΚΤΚ για την νέα έκθεση Moneyval για την Κύπρο-Τι καταδεικνύει η πρόοδος και η αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί
Το πλαίσιο στρατηγικών πρωτοβουλιών της Eurobank για ενίσχυση της επιχειρηματικής διασύνδεσης με Ινδία
Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση