Powered by

K. Πετρίδης: Τόνισε τις ενεργειακές ιδιομορφίες της Κύπρου

Τις ιδιομορφίες της Κύπρου όσον αφορά την αγορά ενέργειας υπογράμμισε o Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε παρέμβασή του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Το θέμα συζήτησης ήταν η πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας (Energy Taxation Directive), που αποτελεί μέρος του πακέτου νομοθεσιών FitFor55 για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι οικονομικές, γεωπολιτικές, γεωγραφικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.

Σε αυτό το πλαίσιο εστίασε στις ιδιομορφίες της Κύπρου ως νησιωτικού και απομονωμένου κράτους, και τη σημασία που έχει για τη χώρα η συνδεσιμότητα και εξέφρασε τη θέση πως θα πρέπει να διατηρηθούν μόνιμες εξαιρέσεις από την αυξημένη φορολογία στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων για τους τομείς της αεροπλοΐας και της ναυτιλίας.

Τόνισε επίσης, ότι η γεωγραφική θέση και οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου δημιουργούν την ανάγκη μόνιμης ειδικής μεταχείρισης που θα διέπει τις αεροπορικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετη φορολογία λόγω των εκπομπών τους σε διοξείδιο του άνθρακα

Δειτε Επισης

Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο
Τα είπαν με τον Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ οι εργοδότες-«Ηταν μια χρήσιμη συνάντηση με τον υπουργό»
Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τετάρτη
H κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία-Τι έδειξε μελέτη του Υπ. Οικονομικών και του ΚΟΕ
Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χατζηπαντέλα για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της Ε.Ε.-Τα οφέλη για Κύπρο
Υφυπουργείο Καινοτομίας: Τέταρτη καλύτερη στην Ε.Ε. για την περίοδο από το 2018 έως σήμερα στο EIS η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο