Σε χαμηλό επίπεδο οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω αγωγών
09:30 - 29 Δεκεμβρίου 2022
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω αγωγών έπεσαν σε μετασοβιετικό χαμηλό το 2022, καθώς ο μεγαλύτερος πελάτης της έκοψε τις εισαγωγές λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ένας μεγάλος αγωγός υπέστη ζημιές από μυστηριώδεις εκρήξεις, έδειξαν στοιχεία της Gazprom και υπολογισμοί του Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μιλούσε για χρόνια για την ανάγκη απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά οι Βρυξέλλες πήραν το θέμα πιο σοβαρά όταν το Κρεμλίνο έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η κρατική Gazprom, επικαλούμενη τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεξέι Μίλερ, μακροχρόνιο σύμμαχο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι εξαγωγές της σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα φτάσουν τα 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος.
Αυτή είναι μια πτώση πάνω από 45%, από τα 185,1 bcm το 2021 και περιλαμβάνει προμήθειες στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, μέσω του οποίου η Gazprom προμήθευσε 10,39 bcm πέρυσι.
Οι ρωσικές άμεσες εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.
Η Σουηδία και η Δανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέσσερις διαρροές στο Nord Stream 1 και 2 προκλήθηκαν από εκρήξεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος μπορεί να ευθύνεται. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη ζημιά πράξη δολιοφθοράς.
Η Ρωσία κατηγόρησε το προσωπικό του βρετανικού ναυτικού ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, ένας ισχυρισμός που το Λονδίνο είπε ότι ήταν ψευδής.
Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ανήλθαν συνολικά στο ρεκόρ των 59,2 bcm πέρυσι.
Τα 100,9 bcm προμηθειών ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, τα οποία η Gazprom ορίζει ως εξαγωγές στο «μακρινό εξωτερικό», ή εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είναι ένα από τα χαμηλότερα από την κατάρρευση του σοβιετικού κράτους το 1991.
Ένα από τα προηγούμενα μετασοβιετικά χαμηλά πωλήσεων φυσικού αερίου της Gazprom στο «μακρινό εξωτερικό» ήταν 117,4 bcm το 1995, σύμφωνα με την Gazprom Export.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει τις πωλήσεις της σε θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), κυρίως χάρη στο εργοστάσιο ΥΦΑ Yamal της Novatek στην Αρκτική.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό Rosstat, η παραγωγή LNG της Ρωσίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, σε 29,7 εκατομμύρια τόνους.
Η Ρωσία κατάφερε να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά πάνω από το ένα τρίτο τους πρώτους 10 μήνες του έτους.
Η Gazprom είπε επίσης ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της το 2022 είναι 412,6 bcm, η οποία είναι μειωμένη από 514,8 bcm το 2021, όταν έφτασε σε υψηλό 13 ετών.