Powered by

Σε υψηλά 4 εβδομάδων το πετρέλαιο μετά τη νέα άρση μέτρων στην Κίνα

Με κέρδη στην περιοχή του 1% που οδηγούν τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαπραγματεύεται το πετρέλαιο, μετά την άρση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στην Κίνα, ενώ λαμβάνει επιπλέον στήριξη από διακοπές παραγωγής στις ΗΠΑ λόγω χιονοθύελλας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Μαρτίου του Brent ενισχύεται κατά 1,1% ή 95 σεντς και βλέπει την τιμή του στα 84,97 δολάρια το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI προσθέτει 71 σεντς ή 0,9% στην τιμή του η οποία διαμορφώνεται στα 80,27 δολ. το βαρέλι.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχουν βρεθεί και τα δύο συμβόλαια από τις 5 Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Πεκίνου για άρση της καραντίνα σε διεθνείς ταξιδιώτες ο Naeem Aslam της Avatrade σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι "ήταν κάτι που σαφώς έλπιζαν traders και επενδυτές".

Τα νέα από την Κίνα "προκάλεσαν έκπληξη - ιδιαίτερα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα - δεδομένου του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων Covid", επισημαίνει ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS, προσθέτοντας ότι "οι τιμές του πετρελαίου επωφελούνται από την άρση περαιτέρω περιορισμών κινητικότητας".

Όπως προαναφέρθηκε, περαιτέρω στήριξη στις τιμές δίνουν οι διαταραχές της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, μεγάλο μέρος των οποίων πλήττεται από σφοδρή χιονοθύελλα.

Συγκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έχει τεθεί εκτός παραγωγής περισσότερο από το ένα τρίτο της ικανότητας διύλισης στις ακτές του κόλπου του Τέξας, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων πλατφορμών στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το πετρέλαιο αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με μικρή άνοδο, αφού εκτοξεύθηκε στις παρυφές των ιστορικών υψηλών του μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά στη συνέχεια είδε τους πωλητές να κυριαρχούν υπό τους φόβους για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της Covid-19 στην Κίνα.

Από την άλλη, οι τιμές του αργού αυξήθηκαν περισσότερο από 7% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα μειώσει την παραγωγή έως και κατά 700.000 βαρέλια απαντώντας στις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί