Powered by

Τα ορόσημα των αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας για το 2023

Τις ημερομηνίες για την έκδοση των δυνητικών αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2023, δημοσιοποίησαν οι τέσσερις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Οι αξιολογήσεις θα λάβουν χώρα σε μια χρονιά η οποία χαρακτηρίζεται από προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών και η επιθετικότητα με την οποία ενδεχομένως να αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι η νέα χρονιά αρχίζει με το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκεται πλέον δύο βαθμίδες πάνω από το κατώτατο όριο της επενδυτικής κατηγορίας, αφού οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRS Morningstar αναβάθμισαν το 2022 την κυπριακή μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα στο ΒΒΒ. Εξάλλου, ο οίκος Fitch διατήρησε την αξιολόγησή του στο ΒΒΒ-, ενώ μόνο ο οίκος Moody’s συνεχίζει να διατηρεί την Κύπρο στην κατηγορία σκουπίδια, ήτοι στο Ba1, έχοντας ωστόσο θετική την προοπτική.

Την αυλαία των αξιολογήσεων το 2023 ανοίγει ο οίκος Standard and Poor’s στις 3 Μαρτίου του 2023, με τον οίκο Fitch να ακολουθεί στις 10 Μαρτίου, ενώ στις 31 Μαρτίου έχουν καθοριστεί οι πρώτες αξιολογήσεις από τους Moody’s και DBRS Morningstar. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αξιολογήσεις χρονικά συμπίπτουν με την εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δεύτερη δέσμη αξιολογήσεων αρχίζει στις 16 Ιουνίου από τον Fitch, με τον S&Ps να ακολουθεί την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι οίκοι Moody’s και DBRS Morningstar έχουν καθορίσει την δεύτερη δυνητική αξιολόγησή τους για τις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι αξιολογήσεις το 2023 αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθότι έχει τερματιστεί η περίοδος των χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, αφού οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ενώ η αβεβαιότητα και η οικονομική επιβράδυνση έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ανοδική τροχιά.

Εξάλλου, πέραν της ομαλοποίησης της νομισματικής της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οδηγείται στην «ποσοτική σύσφιξη», δηλαδή στον τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων, ενώ από μετά τον Φεβρουάριο του 2023 θα αρχίσει τη μείωση του ισολογισμού της.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που είχαν αρχίσει το 2014, είχαν διατηρήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στο τελευταίο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων με τους επενδυτές / αναλυτές να προεξοφλούν ένα δύσκολο 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕ, οι αξιολογήσεις διέπονται από τον κανονισμό 462/2013 (CRA3), ο οποίος υποχρεώνει τους οίκους αξιολόγησης να δημοσιοποιούν τις ημερομηνίες δυνητικών αξιολογήσεων οποίες γίνονται πάντα ημέρα Παρασκευή.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ