Ο αντίκτυπος των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου στην οικονομία

Οι δύο διεθνείς αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου αποτελούν αναμφίβολα παίκτες-κλειδιά στην οικονομία της Κύπρου, από κάθε άποψη. Το μέγεθος της συνεισφοράς τους καταγράφει έκθεση της Hermes Airports, μέσα από τα στοιχεία της οποίας διαφαίνεται  ταυτόχρονα και η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης για το έτος 2021, η οποία είναι η πρώτη που εκδίδεται, καταγράφει όλες τις πτυχές της λειτουργίας και ανάπτυξης των δύο αεροδρομίων της Κύπρου και υλοποιήθηκε με ένα δομημένο σύστημα παρακολούθησης και ενσωμάτωσης διεθνών πρακτικών με επιχειρησιακή και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Διαβάστε ακόμη: 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η εταιρεία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην τοπική οικονομία, καθώς συνεισφέρει στην εργοδότηση, υποστηρίζει τοπικούς προμηθευτές και προωθεί την Κύπρο ως βιώσιμο προορισμό.

Η Hermes Airports, σύμφωνα με την έκθεση, έχει επικεντρωθεί στο να καθιερωθεί η Κύπρος ως ολόχρονος προορισμός. Αυτό θα έχει ως πλεονέκτημα νέες τουριστικές εμπειρίες στο εσωτερικό και τα ορεινά, ενώ θα δοθεί και η ευκαιρία να προωθηθούν τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει διασπορά του τουρισμού σε διάφορες περιοχές του νησιού και θα περιοριστεί το φαινόμενο συγκέντρωσής του σε συγκεκριμένο και περιορισμένο αριθμό θερέτρων του νησιού. 

Για να το πετύχει τον στόχο αυτό, δηλαδή την καθιέρωση της Κύπρου ως ολόχρονου προορισμού, η εταιρεία προχωρεί σταθερά με τις πιο κάτω ενέργειες:  

α) Παραχώρηση κινήτρων τα οποία στηρίζουν αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται τον χειμώνα.

β) Διαφημιστικές και προωθητικές καμπάνιες μαζί με τις κρατικές αρχές για προώθηση του χειμερινού τουρισμού στην Κύπρο.

γ) Εργαστήρια και άλλες πρακτικές μάρκετινγκ που προωθούν την Κύπρο ως ολόχρονο προορισμό.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η συνδεσιμότητα κατά την περίοδο του χειμώνα έχει αυξηθεί σημαντικά, και παρά την περίοδο της πανδημίας και τη φυσιολογική μείωση που επέφερε, αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα, μαζί με την επισκεψιμότητα. 

Στο πιο κάτω γράφημα αποτυπώνεται το σύνολο των επιβατών (μπλε) και η κίνηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα (κόκκινο), από το 2014 μέχρι και το 2019.  

Οικονομική ανάπτυξη και συνδεσιμότητα

Όπως έχει προαναφερθεί, ο ρόλος των αεροδρομίων στην κυπριακή οικονομία είναι ζωτικής σημασίας. Το 2019, το 70% της επιβατικής κίνησης πέρασε από τα δύο αεροδρόμια. Την ίδια χρονιά, εξυπηρετήθηκαν 4 εκατ. τουρίστες, με την τουριστική βιομηχανία να συνεισφέρει πάνω από 20% στο ΑΕΠ της χώρας. Η Hermes Airports εξυπηρέτησε το 2019, 11.3 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας ρεκόρ.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, και λόγω της πανδημίας, καταγράφηκε το χαμηλό των 2.3 εκατ. επιβατών. Το 2021 υπήρξαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης με 5.1 εκατ. επιβάτες, ενώ για το 2022 αναμένονται 8.7 εκατ. επιβάτες.

Όπως συναφώς τονίζεται στην έκθεση, η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι από τα πιο καίρια σημεία για την οικονομία της χώρας και η εταιρεία συνεισφέρει στην αύξησή της μέσω νέων αεροπορικών εταιρειών, νέων προορισμών και περισσότερων δρομολογίων στις υφιστάμενες διαδρομές.

Όλα αυτά έχουν θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Hermes Airports, αναφέρεται στην έκθεση, κατάφερε να αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της που είχε προ πανδημίας, μέσα από τη στενή συνεργασία των αεροπορικών και των μετόχων της.

Κατά το 2021, λειτουργούσαν 63 αεροπορικές εταιρείες προς 105 προορισμούς σε 40 χώρες, αριθμοί αρκετά κοντά στα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Το economic value

Από οικονομικής οπτικής, η άμεση παραγόμενη αξία (economic value) το 2021 παρέμεινε αρνητική, στα -€1.4 εκατ., ωστόσο, σαφέστατα σε καλύτερο σημείο από τα -€31.9 εκατ. του 2020. Συγκριτικά, το 2019, βρίσκονταν στα €22.6 εκατ. Η Hermes Airports, έλαβε υπόψη το επιχειρησιακό κόστος, τους μισθούς και τα ωφελήματα, καθώς και τις πληρωμές προς το κράτος, διατηρώντας την εταιρεία σε υγιή επίπεδα.

Πιο κάτω αναλυτικός πίνακας με τα κυριότερα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία αθροίζουν την οικονομική αξία (economic value). 

Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ της Κύπρου

Εξετάζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο της παρουσίας της Hermes Airports στο ΑΕΠ της Κύπρου, βλέπουμε ότι τα δύο αεροδρόμια συνολικά το 2019 συνείσφεραν €718.56 εκατ., το 2020 το ποσό μειώθηκε στα €165.39 εκατ. και το 2021 επανήλθε στα €326,68 εκατ.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, το 2019 ανήλθαν στις 23,054 θέσεις, το 2020 μειώθηκαν στις 5,306 θέσεις και το 2021 ανέβηκαν στις 10,480 θέσεις.

Στον πιο κάτω πίνακα, καταγράφεται ο οικονομικός αντίκτυπος των δύο αεροδρομίων, ξεχωριστά και συνολικά, στο ΑΕΠ της Κύπρου και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι αριθμοί αυτοί, διευκρινίζεται, δεν αποτελούν οικονομική αξιολόγηση της εταιρείας. 

Συνοπτικά, αναφέρει η έκθεση, τα πιο πάνω αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες της εταιρείας να συμβάλει προς μία βιώσιμη, μακροπρόθεσμη, υψηλής ποιότητας κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.  

Βιώσιμη τροφοδοτική αλυσίδα

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τα δύο αεροδρόμια εξαρτώνται από σημαντικό αριθμό προμηθευτών και τρίτους για διάφορα μέρη των επιχειρήσεων τους. Η προσπάθεια της Hermes Airports είναι μέσω της επίδρασης που έχει και της θέσης της, να ενθαρρύνει τις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν πρακτικές βιωσιμότητας. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοό της θα πρέπει να ακολουθούν στο έπακρο αυτές τις πρακτικές.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα αεροδρόμια αγοράζουν κατά 90% από τοπικούς προμηθευτές. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η εμπειρία των πελατών, ενώ παράλληλα, παρέχεται ως ένα βαθμό ευελιξία. Την ίδια ώρα, συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δειτε Επισης

Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας