Powered by

Μια από τις πέντε χώρες παγκοσμίως που αναβαθμίστηκαν το 2022 η Κύπρος

Η Κύπρος ήταν μια από τις πέντε χώρες που ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας μέσα στο 2022, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ένα συνδυασμό προκλήσεων, οι οποίες είχαν αντίκτυπό στην παγκόσμια οικονομία.

Οι άλλες χώρες ήταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ουρουγουάη, όπως αναφέρεται σε ανασκόπηση του 2022 σε ό,τι αφορά τα κράτη που αξιολογεί ο οίκος, ο οποίος σημειώνει πως εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν υπάρχει καμία υπό αξιολόγηση χώρα που να έχει θετική τάση στην αξιολόγησή της.

Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επιβαρύνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών, τα οποία βρισκόντουσαν ήδη υπό πίεση λόγω του αντικτύπου της πανδημίας της Covid-19.

«Καθώς οι αρνητικές συνθήκες της πανδημίας υποχώρησαν, η συνέχιση της ισχυρότερης ανάπτυξης και οι βελτιωμένοι ισολογισμοί του δημόσιου τομέα οδήγησαν σε αναβαθμίσεις σε πέντε κράτη: την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ουρουγουάη», αναφέρει ο DBRS Morningstar.

Σημειώνει ωστόσο ότι η προοπτική για πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη το 2023, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε σταθεροποίηση των τάσεων στις αξιολογήσεις σε όλα τα κράτη.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου δεν υπήρχε κράτος με θετική τάση στην αξιολόγησή του, ενώ τρεις αξιολογήσεις στην Ευρώπη βρέθηκαν σε καθοδική πίεση. Πρόκειται για το Βέλγιο, που υποβαθμίστηκε στο ΑΑ λόγω των πιέσεων στα δημόσια οικονομικά και το υψηλό δημόσιο χρέος σε σχέση με χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση. Επίσης, η τάση στην αξιολόγηση της Σλοβακίας αναθεωρήθηκε σε αρνητική λόγω της προοπτικής για την ανάπτυξη και στον απόηχο του πλήρους τερματισμού της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

Επιπρόσθετα, ο οίκος έθεσε το αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπλοκές, επικαλούμενος τους κινδύνους στον δημοσιονομικό ορίζοντα, τις ανησυχίες για ασυνέπεια μεταξύ της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που σηματοδότησε ένα ξεπούλημα βρετανικών ομολόγων και τους δυνητικούς κινδύνους στη χρηματοοικονομική ευελιξία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον DBRS, σε καθοδικές πιέσεις βρέθηκε και η Κίνα, με την αρνητική τάση στην αξιολόγησή της να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για πιο αδύναμες οικονομικές επιδόσεις στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στον τομέα των ακινήτων, τη γήρανση του πληθυσμού και τις αυξημένες εντάσεις στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.  

Γενικότερα, ο οίκος σημειώνει πως οι χώρες που αξιολογεί αντιμετώπισαν την κρίση καλά. Οι οικονομίες των κρατών της Βορείου Αμερικής, οι οποίες είναι αυτάρκεις σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές τους ανάγκες, διατήρησαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας, για να προσθέσει πως «αναμένουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις θα  συνεχιστούν, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», όπως αναφέρει.

Δειτε Επισης

Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Άνοδος 1,33% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο
Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Στο μικροσκόπιο η Κύπρος για ρύπους, κρίσιμες οντότητες, τελωνειακά συστήματα, συντελεστές ΦΠΑ και ProDriveNet
Άνοδος 0,5% στον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Ιούνιο και 1,6% το πρώτο εξάμηνο