IδΕΚ: Βραβείο νέου ερευνητή 2022 στη Βασιλεία Ταμαμουνά
19:29 - 16 Δεκεμβρίου 2022

Βράβευση έλαβε η Δρ. Βασιλεία Ταμαμουνά, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και Άλλων Κακοηθειών & Ερευνητική Συνεργάτιδα του University of Cambridge, στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής» και την κατηγορία «Νέος Ερευνητής 2022», κατά τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙδΕΚ 2022.
Η Δρ. Βασιλεία Ταμαμουνά είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών (CSHM) του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και Ερευνητική Συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Έλαβε το διδακτορικό της από το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ερευνητική της εργασία στο Εργαστήριο Ανάπτυξης και Ομοιόστασης Δροσόφιλας αποκάλυψε για πρώτη φορά μεταγωγικά σήματα που προωθούν την παθολογική αγγειογένεση στον καρκίνο του παχέος εντέρου ανοίγοντας νέους ερευνητικούς ορίζοντες προς την κατεύθυνση αυτή.
Σήμερα, το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη μελέτη παιδικών καρκίνων και συγκεκριμένα της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας. Πρόσφατα μεταφέρθηκε στο Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell Institute, όπου θα διερευνά τις μοριακές οδούς της λευχαιμογένεσης με στόχο την εξεύρεση υποσχόμενων θεραπευτικών στόχων για τη θεραπεία της Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας.
Η έρευνά της εστιάζεται, επίσης, στους μηχανισμούς της καρκινογένεσης με έμφαση στην αγγειογένεση των όγκων και τη μετάσταση και στη μελέτη των διαδικασιών του μεταστατικού καρκίνου του μαστού στον πνεύμονα, καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζει η κυτταρική γήρανση στην ανάπτυξη και εξέλιξη της λευχαιμίας.
Με ακλόνητη αφοσίωση και επιδιώκοντας την αριστεία η Δρ. Ταμαμουνά κατάφερε, ακόμη, να εισαγάγει και να εφαρμόσει τεχνολογίες αιχμής ακόμη καθιερώνοντας, μεταξύ άλλων, την τεχνολογία επεμβατικής γονιδιωματικής CRISPR-Cas9 στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και άλλων Κακοηθειών που αποσκοπούν στην ανακάλυψη τρωτών σημείων του καρκίνου και στην εξεύρεση νέων θεραπειών.
Σημαντικές είναι και συνεργασίες που έχει αναπτύξει με διεθνή ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Huntsman Cancer Institute στη Utah των ΗΠΑ, και το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο ΗΒ.