Η νέα εποχή των κυπριακών ΜΜΕ: Ανταγωνιστικές, ανθεκτικές και με ψηφιακές δεξιότητες
Ανδρέας Παπαδόπουλος 10:52 - 14 Δεκεμβρίου 2022
Η παραδοσιακή Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜμΕ) με ημι-ειδικευμένο προσωπικό και ένα μοντέλο λειτουργίας που μετά βίας μπορεί να εξυπηρετήσει τους συντηρητικούς στόχους της εταιρείας, δεν υφίσταται πλέον στο κυπριακό επιχειρείν. Οι φιλόδοξες κυπριακές ΜμΕ σήμερα αξιοποιούν τις δικές τους ξεχωριστές ικανότητες αυξάνοντας τη συνεισφορά τους στην κυπριακή οικονομία στο 76% της συνολικής αξίας (European Commission - SME Performance Review 2021/2022 - Cyprus country sheet) τους στην Κύπρο, σημειώνοντας ανάπτυξη 10% από το 2021 και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το σημαντικό τους ρόλο και την προοπτική που δημιουργούν για την οικονομία. Ωστόσο, το χρηματοδοτικό βάρος για την απόκτηση των απαραίτητων ψηφιακών λύσεων που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό και ανθεκτικό μοντέλο τους, παραμένει το μεγαλύτερο στοίχημα, καθώς ο ανταγωνισμός ολοένα και εντείνεται.
Ένα πράγμα ήταν ξεκάθαρο τα τελευταία δύο χρόνια των συνεχών κρίσεων. Η ανθεκτικότητα σε μια ιδιαίτερα απρόβλεπτη εποχή και ο τεράστιος ανταγωνισμός, είναι κύρια χαρακτηριστικά που καθορίζουν την επόμενη μέρα μιας εταιρείας, ειδικά αν πρόκειται για ΜμΕ. Είτε αυτό απαιτεί τη μετάβαση σε ψηφιακά κανάλια για την εξυπηρέτηση των πελατών ή την δυνατότητα χρήσης ψηφιακών εργαλείων που να επιτρέπουν την εξ΄ αποστάσεως/υβριδική εργασία, η ανθεκτικότητα, η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η ψηφιακή υποδομή, αποτελούν παράγοντες επιτυχίας για την αντιμετώπιση όλων αυτών των εξελίξεων. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι ΜμΕ επέδειξαν τρομερή ευελιξία για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων τους για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και η εξασφάλιση κεφαλαίων για την απαραίτητη ψηφιακή μετάβαση, αποτελούν πονοκέφαλο για τα Διευθυντικά στελέχη των ΜμΕ.
Με αυτά τα δεδομένα, και την ανάγκη των Μμε να χτίσουν και να διατηρήσουν το νέο μοντέλο λειτουργίας τους, που θα τις καταστήσει ανταγωνιστικούς, ανθεκτικούς και ψηφιακούς παίκτες στην αγορά, η κρίσιμη απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι σε ποια τεχνολογία να επενδύσουν και ποιές αναβαθμίσεις δεξιοτήτων απαιτούνται, έτσι ώστε η επιχείρηση να είναι πλήρως προετοιμασμένη για το μέλλον. Προφανώς οι επιχειρήσεις κολοσσοί είναι σε καλύτερη θέση να επενδύσουν στην κατάλληλη τεχνολογία λόγω της οικονομικής τους ευχέρειας, ενώ οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές εντείνουν επίσης τον ανταγωνισμό για τις ΜμΕ, καθιστώντας την ψηφιοποίηση μονόδρομο για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Κάθε πρόκληση φέρνει ευκαιρίες και η εποχή που διανύουμε αποτελεί την ιδανική στιγμή για τη μετατροπή των κυπριακών ΜμΕ σε πιο ανταγωνιστικούς, ανθεκτικούς και ψηφιακούς παίκτες στην αγορά. Καθώς οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις με την εξεύρεση χρηματοδότησης (European Commission - Annual Report on European SMEs 2021/2022 SMEs and environmental sustainability) δεν υπάρχει καλύτερη χρονική περίοδος για να την εξασφαλίσουν, μέσω του Σχεδίου Χορηγιών για Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων, υιοθετώντας τις κατάλληλες ψηφιακές λύσεις, και κάνοντας πραγματικότητα αυτό το ψηφιακό ταξίδι.
Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήματος για εξασφάλιση χορηγίας, δείτε το λινκ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εδώ.
People & Business Transformation Consulting, PwC Κύπρου