Χρ. Στυλιανίδης: Οι λόγοι που ζητούν χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις

«Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών έχει αναπόφευκτα αυξήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε κεφάλαιο κίνησης και αυτό είναι που καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε», αναφέρει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο head of corporate της Ελληνικής Τράπεζας, Χριστόφορος Στυλιανίδης.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει, η τράπεζα συνεχίζει να χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχουν διαφανεί μέχρι σήμερα σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες. Πρόκειται για γεγονός το οποίο ο head of corporate της Ελληνικής αποδίδει στον πολύ καλό προγραμματισμό και διαχείριση που κάνουν οι διευθύνσεις των εταιρειών, οι οποίες, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, έχουν περάσει από πολλές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια.

Ο Χριστόφορος Στυλιανίδης στέλνει το μήνυμα πως η Ελληνική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής της, γι’ αυτό και θα συνεχίσει τις χρηματοδοτήσεις, καθιστώντας εαυτόν ως βασικό συνεργάτη τους.

Τον Μάρτιο του 2022 η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε στην απόκτηση ενός σημαντικού και υγειούς χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων διευκολύνσεων της RCB, της οποίας υπήρξατε διευθυντικό στέλεχος για πολλά χρόνια. Μιλήστε μας λίγο για τη συμφωνία και για τα στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή της...

Το εξαιρετικής ποιότητας χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της RCB, σε σημαντικές εγχώριες επιχειρήσεις, αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για τις μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας έδρασε ταχύτατα και αποφασιστικά και ολοκλήρωσε την εξαγορά, η οποία έχει ήδη αρχίσει να συμβάλλει θετικά στα αποτελέσματα της Τράπεζας.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι έγινε μια εξαιρετικά ομαλή μετάβαση των πελατών, χωρίς να υπάρξουν δυσκολίες στις καθημερινές τους συναλλαγές με την Τράπεζα.  Επίσης, το γεγονός ότι η μικρή ομάδα, που χειριζόταν τους πελάτες αυτούς, μεταφέρθηκε στην Ελληνική Τράπεζα, βοήθησε πολύ στη διατήρηση της σχέσης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι οι πελάτες συνεχίζουν με την Ελληνική Τράπεζα και μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ενισχύσει περαιτέρω τη σχέση τους με τη νέα τους τράπεζα. 

Με την πρόσφατη ολοκλήρωση της πώλησης και του δεύτερου μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελληνική Τράπεζα και αναλαμβάνοντας πλέον ως επικεφαλής του Corporate Banking της Ελληνικής, ποιες προοπτικές διανοίγονται για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τράπεζας στον επιχειρηματικό τομέα;

Η Ελληνική Τράπεζα, ως μια από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας του τόπου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Ελληνικής στη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων.  

Υπάρχει ήδη, και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εξειδίκευση σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός, η υγεία και η εκπαίδευση, τομείς που θεωρούμε πολύ σημαντικούς για την κυπριακή οικονομία. Επίσης, δημιουργούμε εξειδίκευση στις επιχειρήσεις τεχνολογίας. Εξειδίκευση σημαίνει πολύ καλή γνώση του τομέα και της επιχείρησης. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανόηση και συνεπώς καλύτερη διαχείριση των κινδύνων καθώς και γρηγορότερη και ποιοτικότερη ανταπόκριση στα αιτήματα του πελάτη.

Ποιοτικότερη, επειδή ο πελάτης έχει δίπλα του ένα συνεργάτη, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τον τομέα δραστηριότητας και την επιχείρησή του και μαζί του μπορεί να συζητήσει για στρατηγικές κινήσεις και επενδύσεις, εκτός από τη χρηματοδότηση, προσθέτοντας περαιτέρω αξία στη σχέση. 

Η εικόνα στον χώρο του επιχειρείν

Διάγουμε μια δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βρίσκονται υπό ασφυκτικές πιέσεις. Ποια είναι η γενικότερη εικόνα στον χώρο του επιχειρείν;

Ζούμε, όντως, μια πολύ δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός, ο οποίος προέρχεται, κατά κύριο λόγο από το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών άρα και τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και το κόστος χρηματοδότησης-λόγω της αύξησης των επιτοκίων-, κάτι που αναμένεται ότι θα δημιουργήσει αρκετά δύσκολες συνθήκες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Παρόλα αυτά, στη δύσκολη αυτή περίοδο, η οποία έρχεται αμέσως μετά την πανδημία και τις σοβαρότατες επιπτώσεις που είχε και συνεχίζει να έχει στην οικονομία, υπάρχουν, κατά την άποψή μου, και θετικά στοιχεία, που θα μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε ικανοποιητικά.

Ποια είναι τα θετικά στοιχεία, στα οποία αναφέρεστε;

Πρώτον, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και η τουριστική βιομηχανία, παρόλα τα προβλήματα, έδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί εξαιρετικά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, παρόλο ότι φέτος δεν είχαμε σχεδόν καθόλου τουρίστες από τη δεύτερη μεγαλύτερη μας αγορά, μέχρι τον Σεπτέμβρη ήμασταν, σε αφίξεις, μόλις 22% κάτω από την καλύτερη μέχρι τώρα χρονιά, το 2019.

Σε εισοδήματα από τον τουρισμό και σε αριθμό πτήσεων είμαστε στο 15% περίπου κάτω από το 2019. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκαν ποιοτικά οι αγορές από τις οποίες αντλούμε επισκέπτες. Η αξία αυτής της ποιοτικής διαφοροποίησης θα φανεί στο σύντομο μέλλον.

Βέβαια και εδώ πρέπει κάποιος να είναι επιφυλακτικός, αφού η μείωση της αγοραστικής δύναμης στις χώρες προέλευσης των τουριστών είναι ένας κίνδυνος, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις σωστές κινήσεις. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες, με εξαιρετικά ψηλή ρευστότητα και μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, όταν και αν χρειαστεί.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων/εταιρικών πελατών, που καταφεύγουν σ’ εσάς ζητώντας διευκολύνσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις;

Δεν έχουν διαφανεί μέχρι σήμερα σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες. Και αυτό είναι αποτέλεσμα του πολύ καλού προγραμματισμού και διαχείρισης που κάνουν οι διευθύνσεις των εταιρειών, οι οποίες έχουν περάσει από πολλές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει όμως, να είμαστε-και είμαστε-προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε θέματα που μπορεί να προκύψουν. Παραμένουμε πολύ κοντά στους πελάτες μας, συζητάμε τις εξελίξεις σε τακτικότατη βάση και είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε όποτε χρειαστεί.

Πού εστιάζονται, κυρίως, οι ανάγκες χρηματοδότησης;

Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών έχει αναπόφευκτα αυξήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε κεφάλαιο κίνησης. Αυτό είναι που καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε. Δεν είναι, και δεν τίθεται, θέμα βιωσιμότητας για τους πελάτες μας. 

Την ίδια ώρα, συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε νέες επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, της υγείας και της εκπαίδευσης.

Πρέπει να αναφέρω ότι το χαρτοφυλάκιο μεγάλων επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας αποτελείται από πολύ καλούς πελάτες, κυρίως σε κλάδους της οικονομίας που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις κρίσεις, άρα δεν αναμένω να υπάρξει οποιοδήποτε θέμα με την ποιότητά του.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Μια ζωτικής σημασίας παράμετρος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). Πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά τα εταιρικά;

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένας από τους κυριότερους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Ο κίνδυνος αυτός έγινε ακόμη πιο έντονος μετά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 αλλά και γενικότερα από τα οικονομικά σοκ των τελευταίων δύο ετών. Παρόλα αυτά, υπήρξε σημαντική βελτίωση αναφορικά με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως μέσω πωλήσεων σε εταιρείες διαχείρισης και εξαγοράς ΜΕΔ.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Τράπεζα μετά από συντονισμένες ενέργειες για μια συνετή διαχείριση του πιστωτικού της κινδύνου, παρουσιάζει πλέον έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ΜΕΔ στη Νότια Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα εξερευνά συνεχώς τις επιλογές της για περαιτέρω ενδυνάμωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της. 

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το δανειακό χαρτοφυλάκιο του Τομέα Μεγάλων Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας διακρίνεται από εξαιρετικά καλό και επιλεγμένο πελατολόγιο, με αποτέλεσμα τα τελευταία έξι χρόνια να επιδεικνύει σχεδόν μηδενικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημαντική ροή εταιρειών

Πώς αντιμετωπίζετε τη σημαντική αύξηση ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες για εγκατάσταση στην Κύπρο;

Υπάρχει, πράγματι, μια σημαντική ροή εταιρειών, οι οποίες επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα τους, μεταφέροντας εδώ τα κεντρικά τους γραφεία και σημαντικούς αριθμούς εξειδικευμένων στελεχών, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για την οικονομία. Πληρώνονται φόροι και διευρύνεται η αγορά με σωστό και υγιή τρόπο.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια κριτική μάζα, που μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα σημαντικό κέντρο επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τεχνολογία. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργούμε εξειδίκευση στη διαχείριση των εταιρειών αυτών, μέσω του Tech Desk στο Κέντρο Διεθνών Επιχειρήσεων.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα, που θα θέλατε να στείλετε ως επικεφαλής του Corporate Banking της Ελληνικής Τράπεζας;

Η Ελληνική Τράπεζα, με τις τελευταίες κινήσεις που έχει κάνει και τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων, έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο τομέας μεγάλων επιχειρήσεων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής της.

Ως εκ τούτου θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυπριακή οικονομία και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ταχύτητα και την ποιότητα της εξυπηρέτησης που προσφέρει.

Δειτε Επισης

Γιορτή του επιχειρείν... Απόψε τα 11α ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
CBN Young Dragon Awards: Με συμμετοχή ρεκόρ, ολοκληρώνεται την Τρίτη η διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Οι πρώτες μέρες λειτουργίας και πώς κινήθηκαν επισκεψιμότητα και πωλήσεις στο νέο Jumbo στην Λευκωσία
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»