Powered by

Μικρά κέρδη στη Wall Street με τα βλέμματα στη Fed

Στάση αναμονής τηρεί την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να περιμένουν τις επίσημες αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων (50 αντί 75 μονάδων βάσης). 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται ήπια κατά 0,43% ή κατά 150 μονάδες και διαμορφώνεται στις 34.256 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, παράλληλα, αυξάνεται στο +0,53% και τις 4.040 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνεται επιφυλακτικά στο +0,51% και τις 11.314 μονάδες. 

Η σημερινή συνεδρίαση, όπως είναι λογικό, λαμβάνει χώρα εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης της Federal Reserve για το ύψος των επιτοκίων. Η ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιευθεί στις 21.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να προβλέπει μια παρέμβαση της τάξης των 50 μονάδων βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%). 

Αυτό σημαίνει ότι επιτέλους η αμερικανική τράπεζα θα πατήσει «φρένο» στον ξέφρενο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής (στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις οι αυξήσεις ήταν 75 μ.β.). Η εν λόγω προσδοκία, μάλιστα, ενισχύεται περαιτέρω κι από τα χθεσινά στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος αποκλιμακώθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο.  

«Ενώ περιμένουμε ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, οι τραπεζίτες είναι πιθανό να υπογραμμίσουν ότι η δουλειά για την αναχαίτιση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει» τονίζει η UBS, σε σημερινό της σημείωμα. «Θα απαιτηθεί μια μικρότερη αύξηση στις θέσεις εργασίας και στους μισθούς, προτού η κεντρική τράπεζα σταματήσει τελείως της αυξήσεις» σπεύδει να προσθέσει. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το όριο του 5%, καθώς η αγορά εργασίας προς το παρόν εμφανίζει ισχυρή ανθεκτικότητα έναντι των σφιχτών νομισματικών μέτρων.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων σημαίνουν ότι η Fed βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και επομένως, στην ολοκλήρωση του ανοδικού επιτοκιακού κύκλου, κάτι που αναμφίβολα θα ευνοήσει μακροπρόθεσμα τις μετοχές. 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί