Powered by

Νέο... φρένο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο

Ισχυρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων για δεύτερο διαδοχικό μήνα έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο ΔΤΚ επιβράδυνε το 7,1% σε ετήσια βάση τον Νοεμβρίου από το 7,7% του Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που η αγορά περίμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 7,3%.

Παρομοίως, οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1% τον Νοέμβριο μετά την αύξηση 0,4% που είχαν εμφανίσει τον Οκτώβριο και έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση κατά 0,3%.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία πιθανώς έχει η υποχώρηση και του δομικού μέρους του δείκτη, που δεν περιλαμβάνει τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε στο 6% ετησίως τον Νοέμβριο από το 6,3% του Οκτωβρίου και έναντι πρόβλεψης για επιβράδυνση στο 6,1%.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός επιτάχυνε κατά 0,2%, χαμηλότερα επίσης από το 0,3% που είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο και εκτίμησες των αναλυτών για αύξηση κατά 0,3%.

Πρόκειται για μία μέτρηση που ενισχύει την πεποίθηση ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη που τρέχει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αποδίδει καρπούς, κατευνάζοντας μέρος των ανησυχιών για επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα την ώρα που επιβραδύνεται η ανάπτυξη και αυξάνεται η ανεργία (στασιμοπληθωρισμός). 

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αντίδραση της αγοράς των ΗΠΑ, με τα futures των τριών βασικών δεικτών να σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Ειδικότερα, περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη των συναλλαγών στην Wall Street τα futures του Dow Jones δείχνουν άνοδο 2% ή 700 περίπου μονάδων, του S&P 500 άνοδο 2,5% και του Nasdaq άλμα 3,5%.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η Fed έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της με την αγορά να αναμένει στην αυριανή της συνεδρίαση μία ακόμα αύξηση επιτοκίων, αλλά αυτή τη φορά κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) έπειτα από τέσσερις γιγαντιαίες της τάξεως των 75 μ.β.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί