Powered by

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού

Σε ράλι επιδίδονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα στοιχεία που έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη σημειώσει τα υψηλά του και πλέον αναμένεται να συνεχίσει να βαίνει μειούμενος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην αμερικανική Federal Reserve για ηπιότερες αυξήσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της, καθώς συνεχίζει την προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει το ράλι του πληθωρισμού, περιορίζοντας ωστόσο το ύψος της αύξησης στις 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες. 

Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αυξήσεις των επιτοκίων τους κατά επίσης 50 μονάδες βάσης, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. 

Η ταχύτητα με την οποία οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζας προχώρησαν φέτος στη σύσφιξη της πολιτικής τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού πυροδότησε ανησυχίες για ραγδαία επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, με την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ να διολισθαίνουν σε ύφεση. Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές τους προηγούμενους μήνες, αν και η ανάπτυξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φάνηκε να εμφανίζει αντιστάσεις στις πιέσεις από τις διαδοχικές και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αναλυτές πάντως προειδοποιούν ότι οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, με το φάσμα της ύφεσης να απειλεί το 2023 τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Ευρώπη.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 520,16 μονάδες ή 1,55% και σκαρφαλώνει στις 34.532,01 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 93,10 μονάδες ή 2,33% στις 4.082,65 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 370,670 μονάδες ή 3,33% στις 11.512,65 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 29 κινούνται με θετικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Salesforce με κέρδη 6,50 δολ. ή σε ποσοστό 4,88% στα 139,91 δολ. και ακολουθούν η Intel με άλμα 4,79% στα 30,07 δολ. και η Home Depot με κέρδη 4,42% στα 342,48 δολ. 

Μόνο η UnitedHealth Group χάνει έδαφος (-1,27%).   

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι νέα αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον Νοέμβριο. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 7,1% τον Νοεμβρίου από 7,7% τον προηγούμενο μήνα, την ώρα μάλιστα που η αγορά περίμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 7,3%.

Παρομοίως, οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1% μετά την αύξηση 0,4% που είχαν εμφανίσει τον Οκτώβριο και έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση κατά 0,3%.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία πιθανώς έχει η υποχώρηση και του δομικού μέρους του δείκτη, που δεν περιλαμβάνει τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης επιβράδυνε στο 6% ετησίως τον Νοέμβριο από το 6,3% του Οκτωβρίου και έναντι πρόβλεψης για επιβράδυνση στο 6,1%.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός επιτάχυνε κατά 0,2%, χαμηλότερα επίσης από το 0,3% που είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο και εκτίμησες των αναλυτών για αύξηση κατά 0,3%.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί