Powered by

Μαύρα σύννεφα και ανΑΤΑραχή… Στο μεταίχμιο η εργασιακή ειρήνη

Μαύρα σύννεφα πάνω από την εργασιακή ειρήνη φέρνει η συζήτηση που άνοιξε για την ΑΤΑ, με το χάσμα απόψεων το οποίο χωρίζει την εργοδοτική και τη συνδικαλιστική πλευρά να είναι τέτοιο, που τουλάχιστον μέχρι στιγμής να μην αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κατάληξη σε συμβιβαστική φόρμουλα.

Του λόγου του αληθές επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, λέγοντας ακριβώς πως από τις τοποθετήσεις των κοινωνικών εταίρων, διαφαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι προοπτικές για κατάληξη αυτή τη στιγμή σε συναινετική συμφωνία.

Αποτέλεσμα της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας, ως γνωστό, πέραν της επιβεβαίωσης των εντελώς εκ διαμέτρου αντίθετων προσεγγίσεων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, υπήρξε η απόφαση για έναρξη κύκλου επαφών του Κυριάκου Κούσιου με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Διαβάστε επίσης: 

Χρονικό ορόσημο που τέθηκε για ολοκλήρωση του διαλόγου είναι τα Χριστούγεννα, οπόταν και μέχρι τότε, είτε θα πρέπει να έχει προκύψει κοινά αποδεκτή συμφωνία είτε θα επιβεβαιωθεί-οριστικοποιηθεί το προδιαγραφόμενο αδιέξοδο.

Ο... γρίφος των συντεχνιών 

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται, ιδιαίτερη ανησυχία και περισσότερη αβεβαιότητα προκαλεί η στάση, και δη οι πραγματικές προθέσεις των συντεχνιών, οι οποίες εμμένοντας στη θέση τους για ολική επαναφορά της ΑΤΑ, προτάσσουν εντόνως τον μπαμπούλα των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όπως εργοδοτικές πηγές υποδείκνυαν ωστόσο μιλώντας στο InBusinessNews, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι πραγματικές προθέσεις των συντεχνιών ως προς το ενδεχόμενο λήψης απεργιακών μέτρων δεν μπορούν να ανιχνευθούν ξεκάθαρα, την ίδια ώρα που το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Οι ίδιες πηγές, επεσήμαιναν ότι σε περίπτωση που το συνδικαλιστικό κίνημα αποφασίσει να κάνει πράξει τις «απειλές» του για απεργιακές κινητοποιήσεις, διαθέτει δυνάμεις σε τομείς που είναι ικανοί να... γονατίσουν την οικονομία. Όπως ωστόσο εκτίμησαν συναφώς, δεδομένης της προεκλογικής περιόδου την οποία διανύουμε, η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από τις συντεχνίες, ή καλύτερα το σύνολο των συντεχνιών, δεν μοιάζει για ευνόητους και προφανείς λόγους να είναι και τόσο απλή υπόθεση.  

Ο τετραγωνισμός του κύκλου 

Δεδομένου του θολού τοπίου που δημιουργείται και εντός του οποίου θα επιχειρηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα, ο… τετραγωνισμός του κύκλου από τον υπουργό Εργασίας, οι ίδιες εργοδοτικές πήγες κλήθηκαν από το InBusinessNews να εκτιμήσουν ποιο βλέπουν ως το περισσότερο πιθανό αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας.

Όπως ανέφεραν, σε περίπτωση που οι συντεχνίες δεν προχωρήσουν σε απεργίες, το σενάριο που βλέπουν ως το πιο πιθανό είναι, τουλάχιστον για το 2023, η ανανέωση ως έχει της συμφωνίας που έληξε στις 31/12/2021.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία, που υπογράφηκε το 2017, προβλέπει ότι η ΑΤΑ αποδίδεται μια φορά το χρόνο στο 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και εφόσον ο προηγούμενος χρόνος έχει καταγράψει στο β’ και γ’ τρίμηνο του έτους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Καταπληκτικά βέλτιστα παραδείγματα

Από πλευράς εργοδοτών πάντως, τη θέση πως ο θεσμός της ΑΤΑ, όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Κύπρο, έκλεισε τον κύκλο του και ότι ζητούμενο αποτελεί η ευημερία, τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων, διατύπωσε μιλώντας στο InBusinessNews o γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου.

«Όλες οι χώρες της Ε.Ε. και ευρύτερα εκτός της Ε.Ε., εφάρμοσαν επί σειρά ετών τον θεσμό της ΑΤΑ με το ίδιο περιεχόμενο που τον είχαμε και εμείς και τον κατήργησαν. Και τον κατήργησαν σε πολλές των περιπτώσεων κατά τρόπο συναινετικό, με τη σύμφωνη γνώμη και του συνδικαλιστικού κινήματος», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως εισήγηση της ΟΕΒ αποτελεί όπως κατ’ ανάλογο τρόπο που έγινε στο παρελθόν γι’ άλλα ζητήματα, οι ηγεσίες των δύο πλευρών (σ.σ. εργοδότες και συντεχνίες) μαζί με τον υπουργό Εργασίας, μεταβούν σε χώρες κοινής αποδοχής, σε ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες οικονομίες όπου ευημερούν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, με μια υγιή και ανταγωνιστική οικονομία. «Και να δούμε εκεί συνομιλώντας και με τους φορείς του συνδικαλισμού και με τις εργοδοσίες, αλλά και με τα αρμόδια υπουργεία», εξήγησε, τι εφαρμόζουν με τρόπο που και οι επιχειρήσεις από την μια έχουν διαρκώς θετικά ανταγωνιστικά αποτελέσματα και οι απολαβές των εργαζομένων από την άλλη αναβαθμίζονται, βελτιώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο».

Συναφώς, ο κ. Αντωνίου έκανε λόγο για καταπληκτικά βέλτιστες πρακτικές, προσδιορίζοντας χώρες όπως είναι η Ολλανδία και Δανία, καθώς και η Γαλλία και η Ιταλία.

«Σε όλες τις χώρες, και στην Κύπρο για όσους εργαζόμενους δεν απολαμβάνουν τον θεσμό της ΑΤΑ, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα», επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, «καθορίζονται οι μισθολογικές απολαβές και αναθεωρήσεις κατά κύριο λόγο μια φορά τον χρόνο, λαμβανομένων υπόψη, πέραν φυσικά του πληθωρισμού, της εθνικής παραγωγικότητας, της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης οικονομικής οντότητας, της προσφοράς και της απόδοση του κάθε εργαζόμενου».

Και αυτό, όπως διαμήνυσε με νόημα, με σύστημα αξιολόγησης βάσει του οποίου επιστημονικά πλέον ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να επιμετρηθεί και να αμειφθεί, και βάσει του οποίου καθορίζονται, τόσο ανταποδοτικά όσο και ενθαρρυντικά, οι απολαβές και οι αναθεωρήσεις του μισθού του...  

Δειτε Επισης

Πώς η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει την πελατοκεντρική τραπεζική-Tέσσερις τράπεζες αναλύουν
Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία
Στο τεύχος Ιανουρίου του περιοδικού GOLD: Παρουσιάζουμε τους εννέα βραβευθέντες των CBN Young Dragon Awards
Το top 10 των τουριστικών αγορών-Το ιστορικό ρεκόρ και από πού προσέλκυσε αφίξεις το 2024 η Κύπρος
Κυριάκος Ιορδάνου: Η ισχυρή τάση, η σημαντικότερη πρόκληση και ο μονόδρομος για τις λογιστικές εταιρείες
Απαντά στις συντεχνίες το Υπουργείο Εργασίας-«Απαραίτητη η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό»
Εβδομαδιαία άνοδος 2,35% στο ΧΑΚ-Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα
Στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που θα συζητηθούν
Φωνάζουν για τα κριτήρια απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες οι συντεχνίες-Επιστολή στον Παναγιώτου
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2024 και η αύξηση σε σχέση με το 2023-Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά κατηγορία