Μια νέα εποχή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κύπρο

Τρία και πλέον χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της Υγείας συνεχίζονται, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της πρόσβασης στα φάρμακα. Η πρόσφατη στασιμότητα σε επίπεδο εξελίξεων, η οποία οφείλετο στις αλλαγές στο ΔΣ του ΟΑΥ, ανήκει πλέον στο παρελθόν, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για διαμόρφωση της επόμενης μέρας αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κύπρο. Πολλά είναι αυτά που έχουν επιτευχθεί στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο· ωστόσο, κομβικής σημασίας ζητήματα όπως η ένταξη καινοτόμων φαρμάκων και ενδονοσοκομειακών φαρμάκων στο σύστημα, εξακολουθούν να εκκρεμούν, με χιλιάδες δικαιούχους να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε ενδεδειγμένες θεραπείες. Βασικό ζητούμενο για τις αρμόδιες Αρχές, αλλά και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της Υγείας, δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πλαίσιο του νέου συστήματος της χώρας.

Την ίδια όμως στιγμή, το βλέμμα θα πρέπει να είναι στραμμένο και προς την ΕΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί φαρμάκων, η οποία είναι καθοριστική τόσο για όλα τα κράτη-μέλη, όσο και για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Το όραμα για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας προωθείται με επιδίωξη τα ιατρικά εφόδια να είναι διαθέσιμα, οικονομικά προσιτά και καινοτόμα.

Το Συνέδριο «A New Era for Health Care in Cyprus: Embrace, Evaluate, Evolve», που διοργανώνει η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) έρχεται αυτό τον μήνα με επιδίωξη να ρίξει φως σε όλα τα πιο πάνω ζητήματα.

Με τη συμμετοχή όλων των σημαντικών φορέων στον τομέα της Υγείας, το συνέδριο στοχεύει στο να συζητηθούν οι προκλήσεις και οι λύσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, με έμφαση στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, αλλά και την αντιμετώπιση εκκρεμούντων ζητημάτων. Οι εξελίξεις αναφορικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί φαρμάκων της ΕΕ θα βρίσκονται υψηλά στην ημερήσια διάταξη, με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου και της Γενικής Διευθύντριας της EFPIA, κ. Nathalie Moll.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν συζητήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί φαρμάκων, τα επιτεύγματα και τις παραλείψεις στα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ, την πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν πρακτικές λύσεις.  Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου θα γίνουν επίσης παρουσιάσεις καλών πρακτικών που ακολουθούνται σε χώρες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει συζήτηση για τα βασικά στοιχεία που οδηγούν σε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Τις θέσεις τους επί των ζητημάτων που θα απασχολήσουν το συνέδριο, θα εκφράσουν πρωταγωνιστές στον τομέα της υγείας καθώς και σημαντικοί φορείς και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών η Olga Solomon, επικεφαλής του τμήματος  SANTE.D.1 Medicines: Policy, Authorisation and Monitoring της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Juan José Fernández Romero από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών, ο Καθηγητής και Διευθύνων Σύμβουλος του WifOR Institute, Δρ.  Dennis A. Ostwald και ο πρώην Υπουργός Υγείας της Σλοβενίας, ιατρός Dorijan Marušič.

Το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και απευθύνεται σε εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Κύπρο, κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του τομέα της υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή κάντε κλικ εδώ.

Οργανωτές: Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA)

Υπό την αιγίδα: Υπουργείου Υγείας

Συντονιστής: IMH

Δειτε Επισης

ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς
Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία
Harris Kyriakides: Τα νέα νομικά δεδομένα για τις τράπεζες
Σεμινάριο της Harris Kyriakides: «Latest Developments in Insurance Law»
Ανδρέας Αρτεμίου: Στο επίκεντρο της στρατηγικής του University of Limassol η τεχνητή νοημοσύνη