Powered by

ΑΤΑ: Αγεφύρωτο χάσμα χωρίς προοπτικές συναινετικής συμφωνίας

Χρονοδιάγραμμα μέχρι και τα Χριστούγεννα για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία σε σχέση με το θέμα της απόδοσης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος.

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους (συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες), κατά την οποία διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία, ο κ. Κούσιος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τα Χριστούγεννα.

«Από τις τοποθετήσεις των κοινωνικών εταίρων προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εκείνες ο προοπτικές για κατάληξη αυτή τη στιγμή σε συναινετική συμφωνία, ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργού Εργασίας είναι καθαρά διαμεσολαβητικός. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσω τις επαφές μου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργοδότες για να διαπιστώσω εάν υπάρχουν προοπτικές για μια συναινετική συμφωνία», ανέφερε ο κ. Κούσιος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που κράτησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Όπως είπε, έχει τεθεί και ένα χρονοδιάγραμμα. «Μέχρι και τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε καταλήξει είτε συναινετικά σε συμφωνία είτε σε αδιέξοδο και προτίθεμαι να τηρήσω αυτό το χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε.

Γεφυρωτικές προτάσεις 

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εργασίας απέφυγε να αναφερθεί σε τυχόν γεφυρωτικές προτάσεις, λέγοντας ότι τώρα αρχίζει τις επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Θα είναι πρόωρο να πω τι θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά όπως έχω πει, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν. Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε μέχρι εκείνη την ημερομηνία με σαφήνεια θα δηλώσω ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε και επικαλέστηκε την «υπευθυνότητα» που επιδεικνύουν οι κοινωνικοί εταίροι.

«Και νομίζω ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν, εντούτοις είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε ακούει τις συζητήσεις και είναι στη συνεδρία ότι όντως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την υπευθυνότητα, έχουν τη σοβαρότητα για να επιχειρηματολογήσουν και αντιλαμβάνονται και οι μεν και οι δε κάποιες αναγκαιότητες», είπε, για να προσθέσει πως «σε αυτές θα επενδύσω, αυτές θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ για να έχουμε αν είναι δυνατόν μια κατάληξη».

Ερωτηθείς τι προοπτική υπάρχει για κατάληξη σε συμφωνία, με δεδομένες τις θέσεις των δύο πλευρών, ο κ. Κούσιος είπε ότι υπάρχει η ίδια προοπτική που υπήρχε το 2017 όταν κατέληγαν σε συμφωνία.

«Δεν αλλάζει με κανένα τρόπο η θέση είτε του συνδικαλιστικού κινήματος είτε των εργοδοτικών οργανώσεων, ανέκαθεν ήταν οι ίδιες, όμως κατέληξαν σε συμφωνία το 2017».

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το πρίσμα της λήξης της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2017, σύμφωνα με τις πρόνοιες της οποίας η ΑΤΑ αποδίδεται μια φορά το χρόνο στο 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και εφόσον ο προηγούμενος χρόνος έχει καταγράψει στο β’ και γ’ τρίμηνο του έτους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία, που έληξε στις 31/12/2021, προβλέπει πως μέχρι να συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, το περιεχόμενο της ευσταθεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται.

Θέση των συντεχνιών αποτελεί η ολική επαναφορά του θεσμού, σε αντίθεση με την εργοδοτική πλευρά, η οποία τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησής του.

Δειτε Επισης

Μείωση ΓΔ τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία-Αυξήθηκαν οι τιμές
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025