Βουλγαρία: Μεγάλες προοπτικές για τη βιομηχανία μετάλλων της χώρας
11:53 - 06 Νοεμβρίου 2022
Η Βουλγαρία παρήγαγε σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα και μεταλλικά προϊόντα αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων λέβα (5,1 δισ. ευρώ) το 2021, το οποίο αντιστοιχεί στο 14-15% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.
Από αυτά, εξήγαγε προϊόντα αξίας 8 δισεκατομμύρια λέβα (4,08 δισ. ευρώ), που αντιπροσωπεύουν το 12% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Βουλγαρικής Ένωσης Μεταλλουργικής Βιομηχανίας (BAMI), Politimi Paunova, σε συνέντευξή της στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, BTA.
Σε αξία, η παραγωγή του κλάδου κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Η Βουλγαρία κατασκευάζει περισσότερο από το 8% του ηλεκτρολυτικού χαλκού της ΕΕ και πάνω από το 7% του μολύβδου του μπλοκ.
Η σιδηρούχα μεταλλουργία της χώρας αυξήθηκε κατά 112% πέρυσι και η μη σιδηρούχα μεταλλουργία κατά 113%, είπε η Paunova. Ο μέσος μισθός σε αυτόν τον κλάδο είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο στη μεταποίηση. Η μέση αύξηση των μισθών τα τελευταία χρόνια ήταν περίπου 10% και αναμένεται αύξηση τουλάχιστον 20% για το 2022, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί σε μέρος των επιχειρήσεων.
Η βιομηχανία μετάλλων στη Βουλγαρία έχει καλές προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια αύξηση της ζήτησης για βασικά μέταλλα που απαιτούνται για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, απαιτούνται νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές εξελίξεις και ανταγωνιστική ποιότητα και κόστος παραγωγής. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριμμάτων, η οποία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές από τρίτες χώρες, σημείωσε η Paunova.
Οι πρώτες ύλες που προέρχονται από τη Βουλγαρία αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του συνόλου και ολοένα και περισσότεροι ανακυκλώσιμοι πόροι (τόσο τοπικοί όσο και εισαγόμενοι) υποβάλλονται σε επεξεργασία. Στη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, αυτή η ποσότητα έχει αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια και πλέον ανέρχεται σε πάνω από 160.000 τόνους.
Η μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων που επαναχρησιμοποιείται προέρχεται από νεκρές μπαταρίες μολύβδου-οξέος, οι οποίες ήδη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% της συνολικής παραγωγής μολύβδου. Ο χάλυβας κατασκευάζεται μόνο από θραύσματα σιδηρούχων μετάλλων. Η βιομηχανία ανακύκλωσης λαμβάνει από 1,2 έως 1,4 εκατομμύρια τόνους από τοπικές πηγές. Σημαντικό μέρος αυτών εξάγεται, ενώ η χαλυβουργία εισάγει ορισμένους από τους πόρους της, κυρίως από γειτονικές χώρες.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είχε ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους κατασκευαστές ψευδαργύρου και μολύβδου.
Οι παραγωγοί βιομηχανιών σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων πέτυχαν ανάπτυξη χάρη στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας για τις κατασκευές και την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι αυξημένες εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου η νομοθεσία της ΕΕ δεν εφαρμόζεται και η ενέργεια είναι φθηνή, προσθέτει πίεση στον κλάδο.
Μεταξύ 0,5-1 δισ. λέβα έχουν επενδυθεί σε μεγάλες μεταλλουργικές εταιρείες, σημείωσε η Paunova. Η κατασκευή και η ανακατασκευή εγκαταστάσεων απαιτεί τραπεζικά δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που αποπληρώνονται από τα ετήσια κέρδη που δεν είναι καθόλου εγγυημένα, είπε η Paunova.