Φ. Μαννάρης: Μεγάλο ζητούμενο για την Ε.Ε. η επάρκεια συντάξεων
09:30 - 03 Νοεμβρίου 2022

Οι διεθνείς οικονομικές αναταραχές σε συνάρτηση με τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για επαρκή αποταμίευση για την περίοδο της συνταξιοδότησης, δημιουργούν ένα έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τόσο για τους ίδιους του συμμετέχοντες σε συνταξιοδοτικά προγράμματα όσο και για τους διαχειριστές τους. Ζήτημα, που βρέθηκε στο επίκεντρο του 13ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ, που παρουσίασε η Aon Wealth Solutions.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Φίλιππος Μαννάρης, Partner της Aon Wealth Solutions. Σύμφωνα με τον κ. Μαννάρη τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Χαρακτηριστικά, στο Η.Β., τα προσδόκιμο ζωής για έναν 65χρονο είναι τα 86 έτη με τις πιθανότητες θανάτου πριν από τα 80 να ανέρχονται σε 25%. «Η επίδραση στα παγκόσμια Συστήματα Συντάξεων είναι τρομακτική», τόνισε. Όπως εξήγησε, η παροχή επαρκών παροχών συνταξιοδότησης (και υγειονομικής περίθαλψης) από τους εργοδότες παγκοσμίως αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στο συνταξιοδοτικό προγραμματισμό.
«Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές μελλοντικές οικονομικές πιέσεις στα προγράμματα κοινωνικής συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης», είπε, και συμπλήρωσε: «Οι εργαζόμενοι πληθυσμοί γερνούν καθώς οι κοινωνικές ηλικίες συνταξιοδότησης αυξάνουν για να αντισταθμίσουν την αύξηση της μακροζωίας». Ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μεταφέρουν το «κοινωνικό» κόστος σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και σε εργαζομένους.
Σύμφωνα με έρευνες που παρουσίασε, σημαντικό άγχος των εργαζομένων προκαλείται από προσωπικά οικονομικά προβλήματα, αυξανόμενα επίπεδα απουσίας από την εργασία, απόσπασης της προσοχής και αποσύνδεσης.
Στη συνέχεια ο κ. Μαννάρης τόνισε ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει ως κύριο Συνταξιοδοτικό πρόβλημα αυτό της επάρκειας. «Δύο τρις ευρώ είναι το ποσό ανά έτος που πρέπει οι πολίτες της Ε.Ε. που συνταξιοδοτούνται τα επόμενα 40 έτη να αποταμιεύουν κάθε χρόνο για να καλύψουν το κενό επάρκειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε παρουσίαση των διεθνών τάσεων στα Πολύ-Εργοδοτικά Ταμεία (DC) και τα πλεονεκτήματα των εν λόγω ταμείων.
Ανέφερε, τέλος, ότι για Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση πρέπει να ληφθούν ενέργειες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Από τους φορείς εθνικής πολιτικής, τους εργοδότες, τις Διαχειριστικές Επιτροπές μέχρι τους εργαζόμενους.