Powered by

Κρατικές ενισχύσεις 100 εκατ. ευρώ για στήριξη των επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κυπριακό καθεστώς ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού. Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για κρατικές ενισχύσεις COVID. 

Βάσει του καθεστώτος, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέτρο απευθύνεται σε εταιρείες που απασχολούν έως 50 εργαζομένους και δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς εκτός του χρηματοοικονομικού, καθώς και στους αυτοαπασχολούμενους.

Το σύστημα αποσκοπεί στον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών που επήλθαν από τη διαταραχή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η οποία συνδέεται με τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι επιχορηγήσεις χορηγήθηκαν σε χρονικό διάστημα που έληξε στις 27 Νοεμβρίου 2020. Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι δικαιούνταν να λάβουν ποσό ενίσχυσης από 1.250 έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο COVID που ίσχυε κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο COVID. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο COVID και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού είναι διαθέσιμες εδώ. Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευτεί με αριθμό υπόθεσης SA.103624 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων, στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον Ανταγωνισμό.

Δειτε Επισης

Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο
Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο