Στα €51,5 δισ. αυξάνεται το κόστος διάσωσης της γερμανικής Uniper
16:09 - 23 Νοεμβρίου 2022
Η Uniper, το μεγαλύτερο θύμα της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης μέχρι στιγμής σε επίπεδο, θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον 25 δισ. ευρώ (25,8 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το Βερολίνο, για να καλύψει τις απώλειες που προέκυψαν μετά τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η τροποποιημένη συμφωνία διάσωσης αντικατοπτρίζει την ακύρωση της ειδικής εισφοράς φυσικού αερίου, που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις γερμανικές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου να αντέξουν το κόστος, και αυξάνει το κόστος για την κρατικοποίηση της Uniper στα 51,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων μετοχικού κεφαλαίου και των πιστωτικών γραμμών.
Πηγές ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι θα χρειάζονταν δεκάδες δισεκατομμύρια πρόσθετης χρηματοδότησης για τη σταθεροποίηση της Uniper μετά την απόφαση του Βερολίνου να καταργήσει την ειδική εισφορά, η οποία θα επέτρεπε στις εταιρείες φυσικού αερίου να μετακυλήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υψηλότερου κόστους προμήθειας στους πελάτες.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας παραλίγο να καταρρεύσει όταν η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, σταμάτησε τις ροές φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος.
"Ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου της Γερμανίας θα πληρώνεται πλέον από τα φορολογικά έσοδα - και όχι, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί μέσω μιας ειδικής εισφοράς για το φυσικό αέριο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ.
"Χωρίς αυτή την ελάφρυνση, οι πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, θα αντιμετώπιζαν αναπόφευκτα ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας", πρόσθεσε.