Powered by

Απώλειες στη Wall Street μετά το ράλι του Οκτωβρίου

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου οι δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής μετά το ράλι του Οκτωβρίου και εν αναμονή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. 

Η αγορά ολοκλήρωσε έναν ιδιαίτερα ισχυρό μήνα, τον καλύτερο για τον Dow Jones από το 1976 με συνολικά κέρδη άνω του 14%, με φόντο κυρίως την αναθέρμανση των ελπίδων για επικείμενη "περιστροφή" της Fed προς μία λιγότερο επιθετική στάση.

Οι επενδυτές περιμένουν η Fed να ανακοινώσει αύριο μία ακόμη θηριώδη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης - την τέταρτη διαδοχική τέτοιου μεγέθους. Για τη συνέχεια, οι επενδυτές ελπίζουν σε λιγότερο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει μια από τις επιθετικότερες καμπάνιες στην ιστορία της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, τα σχετικά futures για τη συνεδρίαση Δεκεμβρίου δείχνουν μοιρασμένες πιθανότητες, σχεδόν 50-50, για νέα αύξηση επίσης 75 μονάδων βάσης ή μικρότερη 50 μ.β.

Ολοένα και περισσότερα "βαριά" ονόματα της αγοράς εκφράζουν πλέον την εκτίμηση ότι πλησιάζει η ώρα που θα μειώσει ταχύτητα η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη. Μετά τον διάσημο "αρκούδο" Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley χτες, στους αναλυτές της Wall Street που εκτιμούν ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης επιτοκίων εδώ και δεκαετίες πλησιάζει στο τέλος του, προστέθηκε και ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan Chase.

Όπως έγραψε σε σημείωμα ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων αγορών της αμερικανικής τράπεζας και η ομάδα του, η αλλαγή τόνου από την ΕΚΤ, η υποχώρηση των δημοσιονομικών πιέσεων στη Βρετανία και η μείωση του ρυθμού των αυξήσεων σε Καναδά και Αυστραλία ενισχύουν την αισιοδοξία ότι ο παγκόσμιος κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα μπορούσε να τελειώσει στις αρχές του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί όχι στις ανακοινώσεις της τράπεζας, αλλά στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή Τζέι Πάουελ που θα ακολουθήσει, προσδοκώντας κάποιο νεύμα για την πολυαναμενόμενη "περιστροφή".

Δείκτες – Στατιστικά  

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 79,75 μονάδες ή -0,24% και έκλεισε στις 32.653,20 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 15,88 μονάδες ή -0,41% στις 3.856,10 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 97,30 μονάδες ή -0,89% στις 10.890,85 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η JPMorgan Chase με κέρδη 2,27 δολ. ή σε ποσοστό 1,80% και κλείσιμο στα 128,15 δολ. και ακολούθησαν Goldman Sachs Group με άνοδο 1,18% στα 348,58 δολ. και η Nike στα 93,77 δολ. με κέρδη επίσης 1,18%.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Apple (-1,75%), η Microsoft (-1,71%) και η Salesforce (-1,70%).  

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς έδειξαν την εντυπωσιακή ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και τον Σεπτέμβριο, κόντρα σε κάθε πίεση που επιχειρεί να ασκήσει η Fed.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 10,717 εκατομμύρια από τον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 10,28 εκατ.  θέσεων του Αυγούστου, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μικρή υποχώρηση στις 10 εκατ. κενές θέσεις.

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, που έχουν εισφέρει επίσης στην αντιστροφή του κλίματος, καθώς από τις 268 εταιρείες του S&P 500 που είχαν αναφέρει τα μεγέθη τους μέχρι χτες, το 73% είχε υπερβεί τις προσδοκίες, το 5% τις επιβεβαίωσε και μόνο το 22% κινήθηκε χαμηλότερα.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο τίτλος της Uber σημείωσε άλμα σχεδόν 12%  σήμερα καθώς ο κολοσσός των υπηρεσιών μεταφορών ξεπέρασε σημαντικά τις εκτιμήσεις για τα έσοδά της παρά το ακόμα ένα ζημιογόνο τρίμηνο.

Παρομοίως η Pfizer ενισχύθηκε κατά 3,1%, μετά τις καλύτερες των εκτιμήσεων επιδόσεις της στο τρίμηνο.

Αντίθετα, η Eli Lilly υποχώρησε 2,6% αφότου η φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την κερδοφορίας της στο σύνολο του έτους, επισημαίνοντας την πίεση που ασκεί η ενίσχυση του δολαρίου.

Δειτε Επισης

Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες