powered by

Αναστολή εργασιών στον δημόσιο κήπο Λεμεσού ζητά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων

Για καταστροφή του δημόσιου κήπου της Λεμεσού και «απαξιωτική» στάση του Δήμου Λεμεσού απέναντι στους αρχιτέκτονες και άλλους φορείς, κάνει λόγο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, ζητώντας παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών για αναστολή των εργασιών ιδιωτικής εταιρείας, για δημιουργία παιδότοπου, υπό μορφή χορηγίας.

Σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος εκφράζει τη λύπη του για «την απαξίωση που (ο Δήμος Λεμεσού) επιδεικνύει έναντι στην επιστήμη της αρχιτεκτονικής και τους αρχιτέκτονες» και σημειώνει πως ο σχεδιασμός του ευρύτερου δημόσιου χώρου έχει σχέση με την ποιότητα ζωής και αποτελεί δημόσιο αγαθό.

«Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, του ΕΤΕΚ και άλλων φορέων αγνοούνται από τον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος αποφεύγει τη συνεργασία και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του τόπου, αντιμετωπίζοντας τους με έλλειψη σεβασμού», προστίθεται.

Κάνει ακόμη λόγο για καταστροφή του χώρου, μέσω των εργασιών που ήδη εκτελούνται και οι οποίες «αναδεικνύουν ζητήματα όπως, η μη διενέργεια επαρκούς διαβούλευσης με τους δημότες, η απουσία προγραμματισμού για έργα δημόσιου χώρου και το εύρος της διακριτικής εξουσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν πρόκειται για διάθεση χρημάτων που προέρχονται από ιδιωτική χορηγία».

Τονίζει ακόμη ότι «σε καμία περίπτωση το ομόφωνο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δικαιολογεί παρέκκλιση από νομοθεσίες και διεθνείς συστάσεις, όσον αφορά τον τρόπο που λαμβάνονται οι δημόσιες αποφάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και ευημερία των πολιτών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου υποδεικνύει ότι «η σύγχρονη ποιοτική αρχιτεκτονική εξοικονομεί πόρους, διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητες και λειτουργίες, βελτιώνει την ανθρώπινη ψυχολογία, το περιβάλλον και δημιουργεί ελκυστικότερες, παραγωγικότερες και βιώσιμες πόλεις».

Δυστυχώς, συνεχίζει, «αυτό δεν γίνεται κατανοητό από τις Αρμόδιες Αρχές, οι οποίες συστηματικά απαξιώνουν την αρχιτεκτονική επιστήμη στις διαδικασίες υλοποίησης δημοσίων έργων και παραβλέπουν ότι, έργα δημόσιας ωφελείας θα πρέπει να μελετώνται και ανατίθενται με ιδιαίτερη ευαισθησία, προσοχή και σύμφωνα πάντα με τους Κανονισμούς Διεξαγωγής Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών του ΕΤΕΚ».

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών για αναστολή των εργασιών εντός του χώρου, «θέτοντας τέλος στη διολίσθηση που παρατηρείται, η οποία λόγω άγνοιας, αδιαφορίας ή και εμμονής συγκεκριμένων προσώπων, διαιωνίζεται εις βάρος της ποιότητας του Δημοτικού Κήπου Λεμεσού».

Δειτε Επισης

Στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου- Επαναβεβαίωση συνεργασίας και κοινών στόχων
Έξω φρενών οι κτηματομεσίτες, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις-«Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις...»
Αρχίζει η υλοποίηση του πρώτου έργου προσιτού ενοικίου-Έπεσαν υπογραφές μεταξύ ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού
Σύγκλιση απόψεων για τροποποίηση διατάξεων για εγκλωβισμένους αγοραστές στη Βουλή-Πότε πάει Ολομέλεια η πρόταση νόμου
Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Οι μεγάλες αναπτύξεις ενισχύουν την εγχώρια οικονομία
King’s Gardens: Μια ελκυστική επενδυτική πρόταση από την Cyfield στο κέντρο της Λευκωσίας (pics)
GoGordian: Ευκαιρίες επένδυσης ή ιδιοκατοίκησης στα Πολεμίδια από €125.000
Γ. Μισιρλής: Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων, κλειδί για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Μεγάλη ετήσια υποχώρηση 24% στις άδειες οικοδομής τον Ιανουάριο
Neocleous Tower: Ο νέος εμπορικός προορισμός της Λεμεσού επαναπροσδιορίζει το εργασιακό lifestyle