powered by

Εξόφθαλμες περιπτώσεις εκμετάλλευσης του ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

Από τις αρχές Οκτωβρίου του 2022 το Τμήμα φορολογίας διεξάγει εκστρατεία συμμόρφωσης, με τη μέθοδο των επιτόπιων ελέγχων, σε κατοικίες για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και μέχρι στιγμής τα οφειλόμενα μέσω αυτού του ελέγχου, είναι 5 εκατομμύρια, 19 χιλιάδες 575 ευρώ δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Διαβάστε εδώ: Οφειλόμενα €5,019,575 από μειωμένο φόρο κύριας κατοικίας

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι οι έλεγχοι αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται κατάχρηση αυτού του μέτρου και χρησιμοποιείται το υποστατικό είτε για σκοπούς ενοικίασης, είτε για άλλους εμπορικούς σκοπούς και καταβλήθηκε συντελεστής 5% ενώ θα έπρεπε να καταβληθεί 19%.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι είναι με επιτόπιες επισκέψεις. Κατά τον τελευταίο μήνα διενεργήθηκαν 649 τέτοιες επιτόπιες επισκέψεις σε όλες τις πόλεις, 225 στη Λευκωσία, 267 στη Λεμεσό, 50 στη Λάρνακα, 82 στη Αμμόχωστο και 25 στην Πάφο.

«Εντοπίστηκε κάποιος στα καταλύματα σε 308 περιπτώσεις ενώ σε 341 δεν εντοπίστηκε κανένας και εκεί που δεν εντοπίστηκε πιθανό να ξαναδιενεργηθούν έλεγχοι», ανέφερε.

Εξήγησε περαιτέρω ότι εντοπίστηκε ενοικιαστής σε 67 περιπτώσεις που σημαίνει ουσιαστικά παράβαση «ότι το σπίτι δεν χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση ή ως πρώτη κατοικία και θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος το ΦΠΑ και που μέχρι στιγμής τα οφειλόμενα μέσω αυτού του ελέγχου είναι 5 εκατομμύρια, 19 χιλιάδες 575 ευρώ».

Αυτοί οι έλεγχοι, ανέφερε, θα συνεχιστούν σε χιλιάδες υποστατικά ώστε να είναι ενδελεχείς και καθημερινές και Σαββατοκύριακα.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι την περίοδο 2013-2022 εξετάστηκαν περίπου 36,000 αιτήσεις μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για ανέγερση ή αγορά κατοικίας και εγκρίθηκαν οι 32,000.

Υπενθύμισε ότι μειωμένο συντελεστή δικαιούνται όσοι Κύπριοι ή ξένοι χρησιμοποιούν την κατοικία ως πρώτη κατοικία και για ιδιοκατοίκηση. ‘Οταν είναι για εμπορικούς σκοπούς ή για ενοίκιο ή κάτι άλλο, ο συντελεστής είναι 19%. Ανέφερε ότι αυτές οι 32,000 αιτήσεις αφορούν και Κύπριους και αλλοδαπούς που πολιτογραφήθηκαν καθώς και άλλους πολίτες της ΕΕ ή τρίτων χωρών.

Δειτε Επισης

Στεγαστική πολιτική: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβόμενων του ΚΟΑΓ
Ανοδικά οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών το πρώτο τρίμηνο...Σε ποια οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στα στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ-Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ανακαλύψτε μοναδικές ευκαιρίες οικοπέδων από την Gordian σε Λεμεσό και Λάρνακα
Γ. Μισιρλής: Η αποδεδειγμένη συνεισφορά του τομέα των ακινήτων στην οικονομία και η άδικη στοχοποίηση
Προώθηση διαφόρων έργων στην Αγία Μαρινούδα Πάφου-Μελέτη για διαπλάτυνση του κύριου δρόμου από Γεροσκήπου
Προ των πυλών μεγάλη οικιστική ανάπτυξη από το My Mall Λεμεσού-Προς ολοκλήρωση το Leptos Limassol Park
Οικιστικά οικόπεδα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης στην Πάφο από την Altamira Real Estate
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Ask Wire: Ανοίγει το μετοχικό της κεφάλαιο στο κοινό-Κυπριακή PropTech εταιρεία λανσάρει καμπάνια crowdfunding