Powered by

Ν. Αναστασιάδης: Γνωμάτευση από Σαββίδη για την αναστολή εκποιήσεων

Από τη γνωμάτευση που θα λάβει από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο ο νόμος που ψήφισε την περασμένη Πέμπτη η Βουλή για νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων είναι συνταγματικός ή όχι, θα κριθεί η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά πόσο θα προχωρήσει σε αναπομπή του.  

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν προτίθεται να αναπέμψει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για τη νέα επέκταση των εκποιήσεων, όπως ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό το οποίο μετρά για τις αποφάσεις του Προέδρου, και βεβαίως είναι συμβουλές των Υπουργών του, αλλά κατά κύριο λόγο είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, κατά πόσο είναι συνταγματική ή αντισυνταγματική.

Αν ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική, εκ του Συντάγματος καθήκον του Προέδρου είναι να αναπέμψει τον νόμο και εν συνεχεία να κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και τούτου διότι αν δεν δοκιμαστεί η νομιμότητα του νόμου, σημαίνει ότι κάποια στιγμή ενδεχόμενα να ληφθούν αποφάσεις ή να προσβληθεί στο συνταγματικό δικαστήριο και να ακυρωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη νέα επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023, με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο.

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Έκανε εργαλείο παρακολούθησης εισαγωγών για μη εκτροπή εμπορίου λόγω δασμών η Κομισιόν
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
ΠτΔ: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ένταξη στη Σένγκεν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.
Αντρέας Κυπριανού: Η ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών προς υλοποίηση ΚΑΠ και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Συζήτησαν για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Η.Β. και Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και Ύπατος Αρμοστής
Μάκης Κεραυνός: Σταθερή και ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Μας απασχολούν οι ανελαστικές δαπάνες