Ο Σταύρος Μαλάς νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου

Την επικύρωση του διορισμού του καθηγητή Σταύρου Μαλά, ως νέου Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, ανακοινώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚυ. Ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του την 1η Φεβρουαρίου 2023, διαδέχεται τον πρώτο Πρόεδρο και εκ των ιδρυτών του ΙΚυ, καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα.

Της διαδικασίας διορισμού του καθηγητή Μαλά προηγήθηκε εκτενής διεθνής έρευνα αξιολόγησης υποψηφίων. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής, καθηγητής Dan-Olof Riska, ο Σταύρος Μαλάς είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ηγέτης της επιστήμης, ο οποίος στην καριέρα του επέδειξε ακαδημαϊκή αριστεία και διοικητική οξύνοια, αρετές οι οποίες είναι αναγκαίες για την περεταίρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου. 

Αποδεχόμενος το διορισμό του, ο καθηγητής Σταυρός Μαλάς δήλωσε: «Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένα κορυφαίο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο Ίδρυμα στον τομέα της έρευνας. Με εμπνευσμένο όραμα και ακαδημαϊκή αριστεία, το ΙΚυ συμβάλλει μέσω του πρωτοποριακού του έργου, στην εδραίωση της ειρήνης και ευημερίας στην περιοχής μας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, η επιλογή να ηγηθώ ενός τόσο αξιόλογου Ιδρύματος και ανυπομονώ να αγκαλιάσω το προσωπικό του, υποστηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του, στην έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία».

Ο Σταύρος Μαλάς είναι Καθηγητής Αναπτυξιακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Κατέχει πτυχίο και διδακτορικό Γενετικής του University College London. Με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών εργάστηκε στο Κέντρο Ιατρικών Επιστημών του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, μέρος του Imperial College. Το 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό του στο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όπου ίδρυσε ερευνητική ομάδα, καθώς και την πρώτη μονάδα διαγονιδιακών πειραματικών ζώων στη χώρα. Εξειδικεύεται στην παραγωγή ζωικών μοντέλων, στην εμβρυική ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην βιολογία των βλαστικών κυττάρων και την μοριακή γενετική. Η ερευνά του επικεντρώνεται στη διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων σε πρόδρομα κύτταρα του εμβρυικού εγκεφάλου. Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση στο ανταγωνιστικό προγράμματα «Υγεία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ανέλαβε επίσης διάφορα πόστα σε συμβουλευτικά σώματα της Ε.Ε, όπως:  Ειδικός Σύμβουλος της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία το 2009, εκλεγμένος πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ε.Ε στην  Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία-Innovative Medicines Initiative, μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Στρατηγικών Ερευνητικών Υποδομών και μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Προγράμματος «Υγεία». Το 2012 ηγήθηκε Ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο ανάπτυξε Στρατηγική για καινοτομία στην φροντίδα Υγείας, μέσω της «Οικοδόμησης ενός  Ανοικτού Οικοσυστήματος για την Υγεία στην Ευρώπη». Ο καθηγητής Μαλάς διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε, διατέλεσε Πρόεδρος σε δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια, της Υγείας και Ανταγωνιστικότητας στην Έρευνα. Επί του παρόντος, κατέχει τη θέση του Καθηγητή και Κοσμήτορα στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής