Powered by

Το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τι περιλαμβάνει

Την ικανοποίησή της για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της όγδοης δέσμης σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Η δέσμη αυτή-η οποία διαμορφώθηκε σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους μας-αποτελεί απάντηση στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών βάσει εικονικών ''δημοψηφισμάτων'', την κινητοποίηση πρόσθετων στρατευμάτων και τη διατύπωση απροκάλυπτων πυρηνικών απειλών», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η εν λόγω δέσμη μέτρων εισάγει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών της ΕΕ ύψους 7 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές, οι οποίοι θα στερήσουν περαιτέρω το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου από βασικά εξαρτήματα και τεχνολογίες και την οικονομία της Ρωσίας από ευρωπαϊκές υπηρεσίες και εμπειρογνωσία.

Οι κυρώσεις στερούν επίσης τον ρωσικό στρατό και τους προμηθευτές του από περαιτέρω συγκεκριμένα αγαθά και εξοπλισμό που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του πολέμου του στο ουκρανικό έδαφος. Η δέσμη μέτρων θέτει επίσης τη βάση για το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την εφαρμογή της ανώτατης τιμής πετρελαίου που προβλέπει η G7.

Συγκεκριμένα, η δέσμη αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Πρόσθετες καταχωρίσεις στον κατάλογο

Επιβάλλονται κυρώσεις σε επιπλέον πρόσωπα και οντότητες. Αφορούν όσους εμπλέκονται στην κατοχή, την παράνομη προσάρτηση και τα εικονικά «δημοψηφίσματα» της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη/επαρχίες των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια. Περιλαμβάνουν επίσης άτομα και οντότητες που εργάζονται στον τομέα της άμυνας, όπως υψηλόβαθμους και στρατιωτικούς αξιωματούχους, καθώς και εταιρείες που υποστηρίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η ΕΕ εξακολουθεί επίσης να στοχεύει παράγοντες που διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο. 

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ στοχεύουν βασικούς υπευθύνους λήψης αποφάσεων, ολιγάρχες, ανώτερους στρατιωτικούς και προπαγανδιστές, υπεύθυνους για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επέκταση των περιορισμών στις επαρχίες Χερσώνας και Ζαπορίζια

Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ως απάντηση στην αναγνώριση των εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχών των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας και στην διαταγή ανάπτυξης ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στις εν λόγω περιοχές, επεκτάθηκε ώστε να καλύπτει όλες τις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές της Ουκρανίας στις επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας.

Νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές

Έχουν εισαχθεί πρόσθετοι περιορισμοί στις εξαγωγές, που αποσκοπούν στη μείωση της πρόσβασης της Ρωσίας σε στρατιωτικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά είδη, καθώς και της ικανότητάς της να αναπτύξει τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Περιλαμβάνεται η απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα οπτανθρακοποίησης (που χρησιμοποιείται σε ρωσικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις), ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (που βρίσκονται στα ρωσικά όπλα), τεχνικών ειδών που χρησιμοποιούνται στον τομέα της αεροπορίας, καθώς και ορισμένων χημικών προϊόντων.

Προστέθηκε απαγόρευση εξαγωγής φορητών όπλων και άλλων αγαθών στο πλαίσιο του κανονισμού κατά των βασανιστηρίων.

Νέοι περιορισμοί στις εισαγωγές

Έχουν συμφωνηθεί πρόσθετοι περιορισμοί στις εισαγωγές αξίας σχεδόν 7 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών έτοιμων και ημικατεργασμένων προϊόντων χάλυβα (με μεταβατική περίοδο για ορισμένα ημικατεργασμένα προϊόντα), μηχανημάτων και συσκευών, πλαστικών, οχημάτων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, υποδημάτων, δερμάτων, κεραμικών, ορισμένων χημικών προϊόντων και μη χρυσών κοσμημάτων.

Εφαρμογή της ανώτατης τιμής πετρελαίου της G7

Η σημερινή δέσμη μέτρων σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής εντός της ΕΕ της συμφωνίας της G7 για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Ενώ η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου διά θαλάσσης εξακολουθεί να ισχύει πλήρως, το ανώτατο όριο τιμής, μόλις τεθεί σε εφαρμογή, θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναλάβουν και να στηρίξουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του θα παραμένει κάτω από ένα προκαθορισμένο ανώτατο όριο.

Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των εσόδων της Ρωσίας, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μέσω της συνέχισης του εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και θα διατηρήσει το ενεργειακό κόστος σταθερό σε μια περίοδο κατά την οποία το υψηλό κόστος — ιδίως οι υψηλές τιμές των καυσίμων — αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για όλους τους Ευρωπαίους.

Το μέτρο αυτό υπόκειται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της G7. Θα τεθεί σε ισχύ μετά την 5η Δεκεμβρίου 2022 για το αργό πετρέλαιο και την 5η Φεβρουαρίου 2023 για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, μετά από νέα απόφαση του Συμβουλίου.

Περιορισμοί στις κρατικές επιχειρήσεις

Η σημερινή δέσμη μέτρων απαγορεύει στους υπηκόους της ΕΕ να κατέχουν θέσεις στα διοικητικά όργανα ορισμένων κρατικών επιχειρήσεων.

Απαγορεύει επίσης όλες τις συναλλαγές με τον ρωσικό νηογνώμονα (Russian Maritime Register), προσθέτοντάς τον στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων που υπόκεινται σε απαγόρευση συναλλαγής.  

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες παροχής συμβουλών πληροφορικής και άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες

Οι υφιστάμενες απαγορεύσεις για τα κρυπτοστοιχεία έχουν καταστεί αυστηρότερες με την απαγόρευση όλων των ψηφιακών πορτοφολιών, των λογαριασμών ή των υπηρεσιών φύλαξης κρυπτοστοιχείων, ανεξάρτητα από το ποσό του πορτοφολιού (προηγουμένως επιτρεπόταν έως 10 000 ευρώ).

Η δέσμη μέτρων διευρύνει το πεδίο των υπηρεσιών που δεν μπορούν πλέον να παρέχονται στην κυβέρνηση της Ρωσίας ή σε νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα στη Ρωσία: Σε αυτές περιλαμβάνονται πλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής, νομικές συμβουλές, υπηρεσίες αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Οι απαγορεύσεις αυτές είναι σημαντικές, καθώς θα αποδυναμώσουν δυνητικά τη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας, επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή αυτών των υπηρεσιών.

Αποτροπή της παράκαμψης των κυρώσεων

Η ΕΕ εισήγαγε ένα νέο κριτήριο καταχώρισης, το οποίο θα της επιτρέψει να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα που διευκολύνουν παραβιάσεις της απαγόρευσης παράκαμψης των κυρώσεων.

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου