«H Κύπρος ανοίγει τις πόρτες της στη διεθνή ναυτιλία»
15:04 - 06 Οκτωβρίου 2022
Με τη συμμετοχή 900 συνέδρων από 35 χώρες και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, αρχίζει την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος - Maritime Cyprus 2022», με το οποίο η Κύπρος «ανοίγει τις πόρτες της στη διεθνή ναυτιλία, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, παρουσιάζοντας το Συνέδριο.
Το Συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου και το οποίο ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε ως «μεγάλη γιορτή», διοργανώνεται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Ένωση Πλοιοκτητών Κύπρου. Πρόκειται για το 17ο συνέδριο και το πρώτο μετά την πανδημία.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ακόμη ότι πρώτη φορά στο συνέδριο από το 2017 έρχεται στην Κύπρο η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, ενώ θα εκπροσωπηθούν και κυβερνήσεις χωρών σε επίπεδο Υπουργών ή άλλων αρμόδιων φορέων και αρχών.
Σε διάσκεψη Τύπου το πρωί της Πέμπτης για το συνέδριο, η Λιάνα Χαραλάμπους Τάνου, Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Πρόεδρος του συνεδρίου ανέφερε ότι σε αυτό θα συμμετάσχουν 30 ομιλητές και 900 σύνεδροι από 35 χώρες που καλύπτουν από την Άπω Ανατολή μέχρι την Λατινική Αμερική.
Θα συζητήσουν, ανέφερε, πώς η διεθνής ναυτιλία ανταποκρίνεται στα 3 C: Crisis – Κρίσεις. Challenges – Προκλήσεις, Competitiveness – Ανταγωνιστικότητα.
Το βράδυ της Κυριακής, 9 Οκτωβρίου, είπε η κ. Χαραλάμπους, θα γίνει η εναρκτήρια δεξίωση στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου θα γίνει και η απονομή του βραβείου Κυπριακής Ναυτιλίας.
Η θεματολογία για τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, συνέχισε, αφορά την ετοιμότητα του ρυθμιστικού πλαισίου ναυτιλίας ν’ ανταποκριθεί στις κρίσεις, προκλήσεις και την ανταγωνιστικότητα και τον ρόλο των πλοιοκτητών για μια βιώσιμη, ασφαλή και ανθεκτική ναυτιλιακή βιομηχανία όπως και την απαιτούμενη συνεργασία προς μια πράσινη ναυτιλία.
Την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, η συζήτηση θα αφορά τις «Μηδενικές εκπομπές ρύπων στην ναυτιλία, διευκολύνσεις, κίνητρα για βιώσιμες, πράσινες επενδύσεις στην ναυτιλία». Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα νεαρών στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας, που θα συζητήσουν μαζί με γυναίκες του τομέα το μέλλον τους στην βιομηχανία.
Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου θα συζητήσουν την αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας για ένα λαμπρότερο μέλλον, αυτοματοποίηση και αυτονομία στην ναυτιλία και κατά πόσο οι ρυθμοί προς τον σκοπό αυτό είναι αρκετά γρήγοροι ή όχι. Θα συζητήσουν επίσης την ευημερία και δικαιώματα ναυτικών και για τις επικοινωνιακές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρχει έκθεση ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπου συμμετέχουν 35 εκθέτες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα το Κυπριακό Φόρουμ ναυτιλιακής τεχνολογίας με θέμα «Αγκαλιάζοντας την καινοτομία».
Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών της ευρωπαϊκής κοινότητας, ο Πρόεδρος του Βαλτικού και Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου καθώς και καταξιωμένους πλοιοκτήτες και εμπειρογνώμονες.
Ανταγωνιστικότητα
Με αφορμή το συνέδριο, είπε ο Υφυπουργός, είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας, το ευνοϊκό και σταθερό φορολογικό καθεστώς, την ποιοτική εξυπηρέτηση, την εμπειρογνωμοσύνη, την πρωταγωνιστική παρουσία στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, την προβολή της στρατηγικής Sea Change 2030 που υιοθετήθηκε από πέρυσι. Ένα από τα θέματα που απασχολούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία, συνέχισε, είναι η ενδυνάμωση και ενίσχυση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσα από τη δημιουργία πλαισίου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης – One stop shipping Shop.
To Υφυπουργείο, πρόσθεσε, υπέγραψε συμφωνία για την πλήρη ψηφιοποίησή του με χρηματοδότηση της ΕΕ και υπό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μέχρι το 2024 η ναυτιλία θα λειτουργεί «σ’ ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί».
Μίλησε και για τη δημιουργία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, που αναμένεται να ψηφίσει σήμερα η Βουλή και αφορά την εγγραφή απευθείας στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας των εταιρειών ναυτιλίας και όχι στον Έφορο Εταιρειών. Και σιγά σιγά, είπε, θα διαμορφωθεί το πλαίσιο ώστε όλοι στον τομέα της ναυτιλίας να εξυπηρετούνται από έναν φορέα, που θα είναι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.
Στα 3 C, δήλωσε ο Βασίλης Δημητριάδης, πρέπει να προσθέσει άλλα δύο: Το certainty, ένα σταθερό νομοθετικό και λειτουργικό πλαίσιο για τη ναυτιλία και το communication, το πώς θα επικοινωνήσουν σωστά τη ναυτιλία, με εξωστρέφεια.
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ακόμη ότι πρώτη φορά στο συνέδριο από το 2017 έρχεται στην Κύπρο η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, ενώ θα εκπροσωπηθούν και κυβερνήσεις χωρών σε επίπεδο Υπουργών ή άλλων αρμόδιων φορέων και αρχών. Θα υπάρξει, επίσης, συνέχισε, η συνεδρία του μνημονίου της Μεσογείου για το κράτος – λιμένα, εκτός των εργασιών του συνεδρίου, με αφορμή την παρουσία φορέων του κλάδου στην Κύπρο.
Τη σημασία του συνεδρίου, τονίζουν Καζάκος-Κληρίδης
Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτικού Επιμελητήριου, Θωμάς Καζάκος στη δική του παρέμβαση στη διάσκεψη Τύπου, ανέφερε ότι ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών στο συνέδριο αποδεικνύει την πολυετή, επιτυχημένη πορεία του, λέγοντας ότι αυτό προβάλλει την κυπριακή ναυτιλία, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει μια στερεή και πολυσχιδής υποδομή στην Κύπρο για ναυτιλιακή δραστηριότητα. Ο κ. Καζάκος είπε ότι το συνέδριο ιδρύθηκε την ίδια χρονιά με το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ήταν μια πρόταση από τον ναυτιλιακό τομέα και αποτελεί μια ένδειξη συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα καταγράφοντας επιτυχίες για την Κύπρο και την οικονομία γενικότερα.
Ανέφερε επίσης ότι στην Κύπρο, δύο μέρες πριν το συνέδριο, θα διοργανωθεί η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών και θα μπορέσει έτσι να προβληθεί το συνέδριο και η υποδομή στην Κύπρο να προβληθεί ακόμη περισσότερο, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Ένωσης είναι Κύπριος.
Ο Μαρκ Κληρίδης, μέλος του ΔΣ της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών εξέφρασε περηφάνια που συνδιοργανώνουν το συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος με το Υφυπουργείο και το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο. Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, ένα ναυτιλιακό κέντρο, όπως η Κύπρος, να διοργανώνει ένα συνέδριο που έχει κάνει άλματα προόδου και όχι μόνο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια του κόσμου, αλλά και μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας. Είναι συναρπαστικό ότι θα υπάρξουν σημαίνουσες προσωπικότητες του κλάδου στο νησί κι αναμένουμε με ανυπομονησία τις συζητήσεις, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης. Το πάνελ των πλοιοκτητών είναι από τα σημαντικά και πολυσυζητημένα, σημείωσε.