EUC: Ερευνητικό πρόγραμμα «Music during Pregnancy and Infancy»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 2ος κύκλος επιμόρφωσης του ερευνητικού προγράμματος «Music during Pregnancy and Infancy», το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες που βρίσκονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, και μητέρες με βρέφη μέχρι 12 μηνών. Το πρόγραμμα συντονίζει η Δρ. Μαρία Παπαζαχαρίου-Χριστοφόρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικής, και προσφέρεται από το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα & Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, SoSciEAth του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρόγραμμα «Music during Pregnancy and Infancy» αντλεί από τη θεωρία της επικοινωνιακής μουσικότητας (Communicative Musicality) και την επιστημονική θέση ότι οι πρώτες προσπάθειες των βρεφών να επικοινωνήσουν με τα άτομα γύρω τους έχουν μουσικότητα. Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης και της ψυχολογίας, καταδεικνύουν ότι η χρήση της μουσικής από τη γέννηση, υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προάγει τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες του βρέφους, ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ βρεφών και γονέων/φροντιστών, και προάγει την ευημερία των μητέρων στους πρώτους μήνες της μητρότητας.

Οι μητέρες στο πρόγραμμα, συμμετείχαν σε μια σειρά διαδικτυακών εργαστηριακών σεμιναρίων στα οποία ενημερώθηκαν για τη σημασία της χρήσης της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της βρεφικής ηλικίας, και εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν μουσικές δραστηριότητες για τη φροντίδα των παιδιών τους. Οι συμμετέχουσες μητέρες αγκάλιασαν το πρόγραμμα με ενθουσιασμό γιατί όπως ανέφεραν, τις βοήθησε στη φροντίδα του βρέφους τους, ενισχύοντας την επικοινωνία και την συναισθηματική σύνδεση με τα παιδιά τους. Ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχουσών μητέρων υπογράμμισαν την αξία που είχε το πρόγραμμα για τη δική τους ευημερία. Η μουσική λειτούργησε ως θεραπευτικό μέσο για τις ίδιες και υποστήριξε το ρόλο της μητρότητας.

Χαρακτηριστικά μια μητέρα είπε:

«Η μουσική άλλαξε την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας και η φροντίδα του μωρού, μετατράπηκε από μια αναγκαία ρουτίνα, σε μια απολαυστική, ξεχωριστή εμπειρία. Όλα γίνονταν πιο εύκολα με τη βοήθεια της μουσικής: το άλλαγμα της πάνας, το τάισμα, το νανούρισμα… Το πιο ευχάριστο ήταν ότι το μωρό μου τις απολάμβανε»

Αναμένεται η έναρξη του 3ου κύκλου αντίστοιχων σεμιναρίων το Νοέμβριο 2022.

Για δήλωση συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Δρ. Μαρία Παπαζαχαρίου-Χριστοφόρου m.papazachariou@euc.ac.cy / τηλ. 00357-22713118.

Δειτε Επισης

Διαγωνισμός για εγκατάσταση οδικού φωτισμού σε Λύμπια, Ζύγι, Καλαβασό-Χοιροκοιτία και περιοχή ΓΣΠ
Ηγεσία με πυξίδα την ακεραιότητα και τη στρατηγική
Cyta: Μέτρα στήριξης για κατοίκους και επιχειρήσεις στις πληγείσες κοινότητες από την πυρκαγιά
Πρόσκληση προς έφηβες στην Κύπρο-Πάρε μέρος δωρεάν στο FEM Online Program και ανακάλυψε τη δύναμή σου ως ηγέτιδα
Τρ. Κύπρου: Άμεση κινητοποίηση και ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς-Το SupportCY κοντά στις πληγείσες περιοχές
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Κουπόνια συνολικής αξίας €1000 για ψώνια σε κάθε οικογένεια που έχασε τη μόνιμη κατοικία της
Στο πλευρό των πληγέντων το My Mall Limassol-Αρχίζει τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες από το υπουργείο Ενέργειας
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα