Powered by

Απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων το ενεργειακό κόστος

Αρνητικότατη εξέλιξη για την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής οικονομίας και για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων χαρακτηρίζει ο ΣΤΕΚ την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Χαρακτηριστικά, ξενοδοχείο πλήρωσε για φέτος τον Αύγουστο  €237.000 για ηλεκτρισμό ενώ τον αντίστοιχο μήνα  το 2019  €133.000. Μία αύξηση που ξεπερνά το 78%. 

Ο ΣΤΕΚ απευθύνει δραματική έκκληση προς τους αρμόδιους να δράσουν το συντομότερο δυνατό ώστε να επεκταθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά και στα ξενοδοχεία το Virtual Net Metering.

«Επαναλαμβάνουμε την εισήγηση μας προς το αρμόδιο Υπουργείο για να επιτραπεί κάλυψη στο 80% της κατανάλωσης της κάθε ξενοδοχειακής μονάδας χωρίς οποιοδήποτε  πλαφόν στις κιλοβατόρες», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, κ. Άκης Βαβλίτης.

Επιπρόσθετα,  η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) εκτός του χώρου της επιχείρησης δεν θα πρέπει να αποκλείει παράλληλη αξιοποίηση ΑΠΕ στο χώρο της επιχείρησης.

Αποτελεί σχήμα οξύμωρο  ως Κύπρος να πληρώνουμε εκατομμύρια για ρύπους με τους καταναλωτές να επωμίζονται το κόστος και την ίδια ώρα να μπαίνουν εμπόδια στην εγκατάσταση ΑΠΕ σε χώρους εκτός των ξενοδοχειακών  εγκαταστάσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη Διακήρυξη της 9ης Υπουργικής Διάσκεψης της UNECE η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, περιέχει σαφείς αναφορές στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον αειφόρο τουρισμό μέσω πολυμερούς συνεργασίας και αποτελεσματικών κινήτρων και προγραμμάτων υποστήριξης. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες, περιλαμβανομένης της Κύπρου, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για μείωση της χρήσης νερού, ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα του τουρισμού. 

Δειτε Επισης

Olympic Lagoon Resort: Επεκτάσεις και βελτιώσεις στο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα (photos)
Κώστας Κουμής: Ζωτικής σημασίας η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στο Τρόοδος
Υπογράφηκε η σύμβαση για τα κεντρικά γραφεία του Υφυπουργείου Τουρισμού στην Πάφο
Δωρεάν WiFi σε όλες τις παραλίες του Πρωταρά-Συνεργασία Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας με την Cosmos Wireless
The original pan από την Pizza Hut...Ένα ταξίδι που γράφει ακόμη ιστορία, γεμάτη στιγμές
Στρέφονται νομικά κατά της Booking.com οι ευρωπαίοι ξενοδόχοι-Στηρίζει την συλλογική δράση ο ΠΑΣΥΞΕ
Costa Coffee Κύπρου: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Barista of the Year 2025
Νορβηγία: Εισάγει τουριστικό φόρο 3% στα καταλύματα για αντιμετώπιση του υπερτουρισμού
Πέφτουν οι υπογραφές για την μεταστέγαση του Γραφείου Υφυπουργείου Τουρισμού στην Πάφο
Κ. Φυτιρής: Κίνητρα για να προσελκύσουμε μεγάλα σκάφη αναψυχής στην Κύπρο-Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί