Powered by

ΕΚΤ: Προ των πυλών νέα, τζάμπο αύξηση επιτοκίου κατά 0,75%

Προ των πυλών είναι ακόμα μια τζάμπο επιτοκιακή αύξηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό. 

Πιο αναλυτικά, η συντριπτική πλειοψηφία του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την εβδομάδα που πέρασε προέβη σε δημόσιες παρατηρήσεις, με αρκετούς από τους Ευρωπαίους policy makers να ομονοούν για μια αύξηση κατά 0,75%. 

Βέβαια, ορισμένοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την εσπευσμένη αύξηση στο κόστος δανεισμού, με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να οδηγεί το νομισματικό μπλοκ των 19 κρατών μελών σε ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ανέδειξαν την ανάγκη για δράση (+10% τον Σεπτέμβριο). 

Tα πρόσωπα…

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος Christine Lagarde, επανέλαβε ενώπιον των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί τις επόμενες «αρκετές συνεδριάσεις» της ΕΚΤ – ακόμα και αν η οικονομική δραστηριότητα σημειώσει «σημαντική επιβράδυνση».

Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τροχιά της νομισματικής πολιτικής, άλλοι ήταν λιγότερο επιφυλακτικοί.

Ο Λετονός Martins Kazaks και ο Λιθουανός Gediminas Simkus δήλωσαν στο Bloomberg ότι κλίνουν προς άλλη μια αύξηση τριών τετάρτων, ομονοώντας με τους συναδέλφους τους από την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Ο Εσθονός Madis Muller θέλει «κάτι στον ίδιο χώρο» με τα δύο προηγούμενα βήματα της ΕΚΤ μέχρι σήμερα -50 και 75 μονάδες βάσης-, ένα «συναίσθημα» που συμμερίζεται και ο Φινλανδός Olli Rehn.

Άλλοι απέφυγαν τις ποσοτικές αναφορές, αλλά συνέβαλαν στη συζήτηση με εκκλήσεις για «αποφασιστική δράση», συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank Joachim Nagel.

Στο «αντίπαλο» στρατόπεδο, ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι η εικασία για αυτήν «δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη».

Ο Πορτογάλος Mario Centeno προειδοποίησε για «γρήγορες κινήσεις που μπορεί να χρειαστεί να αναιρεθούν αργότερα».

Οι επενδυτές, από τη μεριά τους, έδωσαν τον τόνο για την 27η Οκτωβρίου, προεξοφλώντας αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Από εκεί και πέρα, η αβεβαιότητα παραμένει.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να ωθήσουν το κόστος δανεισμού πέρα από το ουδέτερο επιτόκιο (ως ουδέτερο επιτόκιο θεωρείται αυτό το οποίο ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα), εάν ο πληθωρισμός δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως, παρότι η πλειονότητα αρνήθηκε να εκτιμήσει σε ποιο σημείο θα κλείσει ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ο Ισπανός Pablo Hernandez de Cos απεδείχθη πιο τολμηρός:

Η Τράπεζα της Ισπανίας, της οποίας ηγείται, εκτιμά ότι το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο θα κυμαίνεται από 2,25% έως 2,5% ενώ ο στόχος για 2% θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Ο De Cos προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μια ραγδαία αύξηση επιτοκίων δεν είναι ούτε σκόπιμη ούτε απαραίτητη.

Πάντως, πριν την απόφαση του Οκτωβρίου την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει στην Κύπρο συζήτηση για το πώς θα συρρικνωθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ. 

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός-Ρεκόρ 10% στην Ευρωζώνη

Νέο ιστορικό ρεκόρ, σε διψήφια ποσοστά, στο 10%, σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει έως το 9,7%.

Ο δομικός δείκτης, εξαιρουμένης της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ανήλθε στο 4,8%. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 12,1%.  

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου