powered by

Στο €1.65 δισ. οι πράξεις στην Κτηματαγορά το τρίτο τρίμηνο

Περαιτέρω ενίσχυση κατέγραψε ο τομέας των ακινήτων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας όπως έτυχαν επεξεργασίας και παρουσιάζονται στο τριμηνιαίο «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, παγκύπρια καταγράφηκαν συνολικά 5.566 πράξεις αξίας €1.65 δισ. σε σύγκριση με €1.2 δισ. το δεύτερο τρίμηνο και €1.3 δισ. το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παρά τη διατήρηση συνθηκών έντονου πληθωρισμού, ο τομέας αύξησε περαιτέρω τη δυναμική του κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η εικόνα ανά επαρχία

Στην επαρχία Λευκωσίας, καταγράφηκαν συνολικά 1.442 πράξεις, συνολικής αξίας €363 εκατ. Μεγαλύτερος όγκος πράξεων αφορούσε σε χωράφια (485) και σε οικόπεδα (430). Στην επαρχία Λεμεσού, τόσο οι συνολικές πωλήσεις (1.781) όσο και η αξία τους (€762 εκατ.) ξεπέρασαν κάθε άλλη επαρχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για χωράφια (879).

Στην επαρχία Πάφου, οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο έφτασαν τις 876 και η συνολική τους αξία τα €276 εκατ. Κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκαν τέσσερις μεγάλες πράξεις για Γη στη Αγία Μαρίνα με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τα €65 εκατ. Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1.147 και η συνολική τους αξία στα €188 εκατ. Τέλος, στην επαρχία Αμμοχώστου υλοποιήθηκαν 320 πράξεις συνολικής αξίας €63 εκατ. με το ενδιαφέρον να είναι έντονο για διαμερίσματα (114).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε πως o τομέας συνεχίζει να κινείται δυναμικά σε όλη την Κύπρο. «Εκτιμούμε πως σε κάποια στιγμή ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους κατασκευής και η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων θα επηρεάσουν, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση από εταιρείες του εξωτερικού κυρίως για μεγάλα προνομιακά τεμάχια κατά κύριο λόγο σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο”.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών εξασφάλισε πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σε όλους τους αδειούχους κτηματομεσίτες στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας του για αύξηση της διαφάνειας και της πληροφόρησης τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού. Το Συμβούλιο παρουσιάζει τα δεδομένα του τομέα όπως προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία, ανά τρίμηνο, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την πορεία της Κτηματαγοράς στην Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Συνεχίστηκε η αύξηση στις τιμές κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2025-Οι μεταβολές σε κατοικίες και διαμερίσματα
Απαντά στο Δήμο Στροβόλου για τα έργα €1 δις το Υπουργείο Εσωτερικών-«Αβάσιμοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί»
Δεν ικανοποίησαν ούτε τη Λακατάμεια οι εξαγγελίες έργων €1 δις στη Λευκωσία-«Απαρέσκεια και απογοήτευση»
Καταστήματα προς πώληση σε όλη την Κύπρο από την Gordian
Απογοήτευση Δήμου Στροβόλου για τις εξαγγελίες έργων €1 δις στη Λευκωσία-«Ο Στρόβολος αγνοήθηκε επιδεικτικά»
ΚΣΙΑ: Νέα ιστοσελίδα και εικαστική ταυτότητα, γιορτάζοντας 60 χρόνια προσφοράς
Η Gordian παρουσιάζει 19 διαμερίσματα στο Λατσί με τιμές από €57.000
Το μεγαλύτερο deal της REMU, ο στόχος που ξεπέρασε και η επένδυση μαμούθ που ετοιμάζει η Columbia στο Secret Valley
Απαντά για Aqua Residences το Τμ. Περιβάλλοντος-Θετική γνωμοδότηση υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις
Περισσότερα από 80 έργα κόστους άνω του €1 δις για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας-Οι ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη