Powered by

Το Αζερμπαϊτζάν προτίθεται να διπλασιάσει τις ποσότητες ΦΑ στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ πρότεινε στην Γεωργία να αυξήσει τη δυναμικότητα του αγωγού του "Νότιου Καυκάσου" για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ενεργειακούς πόρους και εμπορεύματα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα στην Γεωργία, ο Αλίεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιράκλιι Γκαριμπασβίλι, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου που διοχετεύεται ετησίως στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, έως τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ήδη από το 2027.

Φέτος αναμένεται το Αζερμπαϊτζάν ότι θα εφοδιάσει την Ευρώπη με περίπου 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όγκος απότομα αυξημένος σε σύγκριση με το 2021.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα εφοδιάζει ετησίως τους ευρωπαίους καταναλωτές με 5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου μέσω του αγωγού Μπακού – Τμπιλίσι- Τζεϊχάν.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε επίσης ότι ετησίως θα προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες με 157 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας κάνοντας χρήση των αγωγών υψηλής τάσης της Γεωργίας και της Τουρκίας, όπως και ότι θα διευρύνει την διαμετακόμιση εμπορευμάτων από την κεντρική Ασία προς την Δύση.

Με τη σειρά του, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε όλα τα προγράμματα διαμετακόμισης και ευχαρίστησε τον Αζέρο πρόεδρο για την δημιουργία τους τριμερούς σχήματος "Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν- Αρμενία". Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ιλχάμ Αλίεφ, το σχήμα αυτό "θα αρχίσει να λειτουργεί, μόλις η Αρμενία επιδείξει το ενδιαφέρον της γι αυτό", κάτι που εξαρτάται προφανώς από τις συμφωνίες της με το Μπακού.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες
Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός-Νέα πτώση πέραν του 2%
Οι 10 πιο κερδισμένες μετοχές από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Παγκόσμιο χρέος: Ποιες χώρες το εκτινάσσουν την ώρα που οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικοί πόλεμοι εντείνουν την κρίση
Οι χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες ώρες εργασίας-Τα νέα στοιχεία της Eurostat
Αυστηρότεροι έλεγχοι ασφάλισης πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε.-Τι απαιτεί η νέα οδηγία