Συνέργειες μεταξύ Κέντρων Αριστείας και ιδιωτικού τομέα
13:54 - 21 Οκτωβρίου 2022
Για τις συνέργειες μεταξύ των Κέντρων Αριστείας, αλλά και τις συνέργειες με άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, έτσι ώστε να δημιουργείται μία διασυνδεσιμότητα και συνεργασία σε διάφορους τομείς, μίλησαν οι συμμετέχοντες στο τρίτο πάνελ του 1ου πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κέντρων Αριστείας «European Teaming Conference».
Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Minna Wilkki, Head of Department, European Research Executive Agency (REA), η οποία τόνισε τη σημαντικότητα της συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε επίσης και μέσα από συνέδριο.
Στη δική του τοποθέτηση ο Stefan Weiers, Head of Sector, Widening Programming, DG R&I, European Commission, μίλησε για το μηχανισμό υποστήριξης προς τις οργανώσεις και κάλεσε τα Κέντρα Αριστεία, να επεκτείνουν τα δίκτυα τους, έτσι ώστε να πετύχουν περισσότερες συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. «Ακόμα μία ευκαιρία που διαβλέπω είναι η τα Excellence Hubs για το 2023-2024. Αν δεν είναι ακόμη ώριμο το οικοσύστημα σας, αυτά θα σας βοηθήσουν», ανέφερε.
Η Teresita Qvamstrom, Senior Scientist, Senior Project Leader and Business Developer, RISE Research Institutes of Sweden (Advanced Partner), CAMART2 CoE, είπε πως υπήρχαν διάφορα στάδια τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ανταλλαγή προτάσεων για projects και χρειάστηκε να αναγνωριστούν τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία. «Τώρα η ωριμότητα του Κέντρου είναι καλύτερη και μπορούμε να κάνουμε καλύτερες συνεργασίες», υπογράμμισε.
Η Anna Maria Trawińska, Communication & Marketing Manager, Sano CoE, ανέφερε ότι οι προκλήσεις βασίζονται πάνω σε καίρια παγκόσμια σημεία και ότι τα Κέντρα Αριστείας, μπορούν μέσα από τις συνεργασίες τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Τόνισε ακόμα ότι το branding είναι πολύ καλύτερο, από το απλά να προωθείται ένα κέντρο.
Από πλευράς του ο Jean Sciare, Professor, Director, CARE-C CoE, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες μέσα από τις συνεργασίες με Υπουργεία. «Πλέον μπορείς να συνεργαστείς με άλλα Κέντρα Αριστείας και αυτό είναι μία σημαντική ευκαιρία. Δίνεις και παίρνεις. Έχει στρατηγική και ανταλλαγή γνώσεων», σημείωσε.
H Καλίνα Γεωργιάδη, Project Manager, KIOS CoE, στη δική της τοποθέτηση, ανέφερε ότι μπόρεσαν να συνεργαστούν με βιομηχανίες, που μπορούσαν να έχουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δημιουργώντας ένα ενισχυμένο δίκτυο.
Στη δική της τοποθέτηση η Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου, Managing Director, Cyprus Seeds, ανέφερε ότι ο οργανισμός της είναι παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας, καθώς προσφέρει διασύνδεση με άλλους οργανισμούς, πρόσβαση σε χρηματοδότηση και καθοδήγηση. «Πιστεύω βαθιά ότι τα Κέντρα Αριστείας θα πρέπει να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, εάν θέλουν να είναι βιώσιμα. Η αγορά και οι πελάτες πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Πηγαίνετε σε αυτούς και ρωτήστε τους τι χρειάζονται. Έτσι θα πετύχουν» σχολίασε.
Το συνέδριο διοργάνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με συντονιστή την ΙΜΗ, στη Λεμεσό, συγκεντρώνοντας Κέντρα Αριστείας από όλη την Ευρώπη. Σε αυτό βρέθηκαν ερευνητές από τα 25 Κέντρα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Δράσης Teaming for Excellence του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία (Ε&Κ) «Ορίζοντας 2020»-6 από τα οποία εδρεύουν στην Κύπρο-, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και φορείς, οργανισμοί και επαγγελματίες από το τοπικό οικοσύστημα Ε&Κ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Αριστείας ως προς την βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, καθώς και η σημασία της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για επιστροφή της Ευρώπης σε τροχιά ανάπτυξης και αποτελεσματική αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.