Powered by

Ανθεκτική η Κύπρος στις οικονομικές κρίσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι μόνο μερικά ζητήματα που βρέθηκαν στο τραπέζι συζήτησης κορυφαίων προσωπικοτήτων της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, σε συζήτηση που διεξήχθη στο 13ο Limassol Economic Forum, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου είπε πως ξαφνικά κληθήκαμε να συνηθίσουμε σε συνθήκες πληθωρισμού, για να προσθέσει στη συνέχεια πως: «Οι αγορές τιμωρούν τις οικονομίες και είδαμε τι έγινε στη Βρετανία. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τραπεζικό σύστημα. «Οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές», σχολίασε και πως αυτές αντιμετωπίζουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Στις αρνητικές, ο CEO της Τράπεζας επεσήμανε το μειωμένο όγκο δανειοδοτήσεων, γενικότερα. Έστειλε ωστόσο ένα αισιόδοξο μήνυμα. «Η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη θέση. Έχουμε πειθαρχία στις πολιτικές και ισχυρό τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις αγγίζουν σχεδόν το 50%. «Είμαστε σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες», είπε, αναφέροντας ότι η πάταξη εταιρειών ζόμπι έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Παραδέχτηκε μάλιστα πως είναι δύσκολο για κάποιον να διοικεί τράπεζα στην Κύπρο, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων τα κατάλοιπα από την κρίση του 2013, τη φήμη της χώρας σχετικά με AML κ.α.

Ο Λύσανδρος Ιωάννου, CEO και Executive Chairman, της PHC Franchised Restaurants είπε πως η ποιότητα των αποφάσεων της Ε.Ε είναι προβληματική. Ως παράδειγμα έφερε το Brexit εξαιτίας του οποίου οι επιχειρήσεις δέχτηκαν μεγάλες απώλειες. Για την COVID-19 είπε:

«Φυλακίσαμε τους πολίτες, καταστρέψαμε τις επιχειρήσεις και κανείς δεν μίλησε για τις οικονομικές ζημιές». Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ευρώπη είχε δέκα χρόνια στη διάθεσή της για να λύσει το πρόβλημα. Όσο για την πράσινη ενέργεια είπε πως ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον κάτι που θα φέρει προβλήματα στην απόδοση των προσπαθειών που κάνει η Ευρώπη.

Εξίσου σημαντική ήταν και η θέση του Νίκου Κυριακίδη, Head of Financial Advisory Services της Deloitte. Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε πως οι εταιρείες είδαν αύξηση στα έξοδά τους τους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και νωρίτερα της πανδημίας καλώντας τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά με την Κύπρο, ο ομιλητής είδε επιπτώσεις από τις πιο πάνω κρίσεις στον τομέα του τουρισμού καθώς και στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών. Η άφιξη των ξένων τεχνολογικών κολοσσών στη χώρα είναι ένα από τα θετικά στοιχεία για την τοπική οικονομία, πράγμα που επισήμανε ο κ.Κυριακίδης.

Την άποψή του για τις ραγδαίες εξελίξεις εξέφρασε και ο Γιάννης Μάτσης, Managing Director, Head of Cyprus της MUFG Investor Services. Ο κ. Μάτσης εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση παραγωγής αγαθών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους αρμοδίους. Όταν μια επιχείρηση παράγει λιγότερα, έχει και λιγότερα έσοδα, είπε.  

Ο Πρόεδρος του Invest Cyprus Ευγένιος Ευγενίου, είπε νωρίτερα ότι η Κύπρος διέψευσε το ΔΝΤ μέσα από την πορεία της. Η ποιότητα των αποφάσεων μετρά, είπε κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε την ποιότητα των δικών μας αποφάσεων, είτε είναι εταιρείες, είτε κυβερνήσεις, για να είναι ορθές», διευκρίνισε. Υπάρχει αβεβαιότητα, όμως η Κύπρος απέδειξε πως είναι ανθεκτική, τόνισε στη συνέχεια.

Δειτε Επισης

Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση ΓΔ τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία-Αυξήθηκαν οι τιμές
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου